Niži kolesterol i duži život? Da, uz ovo voće

by | 13 studenoga, 2020

Zašto su jabuke toliko dobre za naš organizam i zdravlje? Zato što sadrže mnoge spojeve koji utječu na različite organe.

Smanjuju razinj kolesterola
Ako svakog dana pojedete dvije jabuke, smanjit ćete ukupni i LDL (loš) kolesterol, a vaše krvne žile postat će zdravije. Istraživači nisu sigurni da li na zdravlje srca utječu vlakna ili polifenoli (mikronutrijenti koji se nalaze u biljnoj hrani), ali u svakom slučaju, rezultat je primjetan.

Pomažu u kontroli težine
Prirodni spojevi u jabukama potiču rast dobrih bakterija povezanih s kontrolom težine, pokazuje studija. Jabuke također pomažu u kontroli težine zbog bogatog sadržaja vlakana. Svaki gram vlakana koji pojedemo poništava oko sedam kalorija, tako što se veže za njih i sprječava da se apsorbiraju. (Pročitajte: Evo kako svakodnevno jesti zdrav doručak kojim ćete podići imunitet)

Smanjuju rizik za nastanak određenih vrsta raka
Redovita konzumacija jabuka povezana je sa smanjenjem rizika od raka pluća. Neke studije pokazale su preventivni efekt i na rak debelog crijeva, dojke i probavnog trakta. Iako su neophodna detaljnija istraživanja na tu temu, pretpostavlja se da određene biljne kemikalije u jabukama (posebno fenoli i flavonoidi) sprječavaju stanična oštećenja i rast tumorskih stanica.

Jabuke i zdravlje

Reguliraju razinu šećera u krvi
Znanstvenici kažu da određeni antioksidans u jabukama blokira aktivnost enzima odgovornog za razbijanje škroba u jednostavne šećere. To znači da se iz probavnog sustava u krvotok apsorbira manje jednostavnih šećera, što rezultira nižim nivoom šećera u krvi i blažim inzulinskim odgovorom. (Pročitajte: Vrijeme je za toplu zobenu kašu od domaćih jabuka)

Pomažu u jačanju mišića
Ursolna kiselina koja se nalazi u kori jabuke jača mišiće, pokazalo je istraživanje provedeno na miševima.

Dobre su za zdravlje crijeva
Jabuke su bogat izvor pektina, vrste rastvorljivih vlakana koja ublažavaju simptome konstipacije i dijareje.

Zdravija pluća
Nekoliko studija je povezalo jedenje jabuka (s ljuskom) sa zdravijim plućima, kao i manjim rizikom od respiratornih bolesti, uključujući astmu i bronhitis. (Pročitajte: Zašto je dobro konzumirati hranu bogatu flavonoidima)

Dugovječnost
Jabuke produžavaju život insekata za 10 posto, pa se pretpostavlja da sličan efekt imaju i na ljude.

Foto: Pexels

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.