Ove suplemente mnogi koriste, a mogu izazvati ozbiljne posljedice

by | 13 studenoga, 2020

Ako vas nakon svakog obroka muče plinovi, nadimanje ili podrigivanje, možda se nadate da će probavni enzimi olakšati te simptome. Postavlja se pitanje možete li ih uzimati na isti način kao i probiotike i jesu li vam uopće potrebni? Evo što trebate znati.

Probavni enzimi su posebni proteini koji nastaju u gušterači (ali i u ustima i tankom crijevu) i koji pomažu u razgradnji hrane, tako da probavni trakt može apsorbirati hranjive tvari. Baš kao što postoje tri glavna makronutrijenta, postoje tri ključna probavna enzima koji ih razgrađuju: amilaza za ugljikohidrate, lipaza za masti i proteaza za proteine.

Proizvodnja probavnih enzima se smanjuje sa starenjem, što može izazvati pojavu plinova, nadimanja i osjećaj da je hrana zaglavljena u želucu. Ipak, nedostatak enzima najčešće imaju ljudi s cističnom fibrozom, bolestima gušterače ili oni kojima je odstranjen dio gušterače ili tankog crijeva. Nedostatak enzima utječe na vitamine topive u mastima. Nivo vitamina A, D, E i K može pasti, pa suplementi s probavnim enzimima tada postaju jako važni.

Probavni enzimi

Suplementi sadrže iste enzime koji se nalaze u ljudskoj gušterači, ali potječu iz gušterače životinja ili se dobivaju iz biljaka, bakterija i gljivica. Uzimaju se prije obroka. Za neke pacijente, suplementi su djelotvorni u smanjenju tegoba, pa ipak, nikako ih ne treba uzimati bez savjetovanja s liječnikom. Postoji mnogo ozbiljnih stanja sa sličnim simptomima (otežana probava, nadutost) i važno je utvrditi što do njih dovodi.

Oni koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti posebno oprezni jer bromelain (probavni enzim koji se nalazi u ananasu) može poremetiti razinu trombocita i utjecati na sposobnost i krvi.

Zbog svega toga, prije nego što počnete uzimati probavne enzime u vidu suplemenata, razgovarajte s liječnikom. Od rješavanja problema važnije je otkrivanje njegovog uzroka.

Foto: Anshu A / Unsplash

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.