Stiže sezona prehlada: 10 najboljih namirnica za jačanje imuniteta

by | 22 listopada, 2023
najbolje namirnice za jačanje imuniteta

Svake jeseni oni koji su zabrinuti za svoje zdravlje i imunitet počinju tražiti “hranu za jačanje imuniteta”.

Istina je da ne postoji niti jedna namirnica koja će osigurati da vaš organizam radi najbolje što može u borbi protiv bakterija ili virusa kojima ste izloženi.

Ipak, nekoliko nedavno provedenih studija pokazuje da kvaliteta vaše cjelokupne prehrane i načina života, zajedno sa specifičnim namirnicama bogatima hranjivim tvarima koje jačaju imunitet, mogu imati ulogu u jačanju imunološkog sustava vašeg tijela za nadolazeće hladno vrijeme.

Da biste jeli za poboljšani imunitet, cilj je usredotočiti se na prehranu usmjerenu na biljke budući da je većina bioaktivnih spojeva koji pomažu u održavanju najboljeg funkcioniranja imunološkog sustava prisutna u hrani biljnog podrijetla.

10 najboljih namirnica za jačanje imuniteta

Bobičasto voće

Bilo da odaberete borovnice, jagode, kupine ili maline, sve bobičasto voće bogato je vitaminom C i antioksidansom koji pomaže u održavanju vašeg imunološkog sustava jakim, navodi se u članku objavljenom u časopisu “Molecules“.

Češnjak

Češnjak je poznat po svojem karakterističnom okusu i mirisu, ali također sadrži alicin, spoj s antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Redovito konzumiranje češnjaka može pomoći u očuvanju zdravlja imunološkog sustava.

Špinat

Špinat je bogat vitaminom C, beta-karotenom i željezom, što ga čini idealnom namirnicom za poticanje jačanja imunološkog sustava. Beta-karoten se u organizmu pretvara u vitamin A, koji je također važan za obrambene funkcije tijela.

najbolje namirnice za jačanje imuniteta

Đumbir

Đumbir ima protuupalna svojstva i povijesno se koristi kao prirodni lijek za razne tegobe. Osim što pomaže u smanjenju upala, đumbir može pomoći organizmu u borbi protiv infekcija.

Lješnjaci

Lješnjaci su bogati vitaminom E, koji je važan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Osim toga, lješnjaci su izvor zdravih masnoća i vlakana, što podržava zdravlje općenito.

Sjemenke

Sjemenke poput suncokretovih, koštica bundeve i sjemenki lana sadrže različite hranjive tvari koje pomažu u jačanju imunološkog sustava. Bogate su vitaminima, mineralima i zdravim masnoćama. Primjerice, koštica bundeve sadrži cink, koji je važan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

Naranče

Osim što su ukusne i osvježavajuće, naranče su izvrstan izvor vitamina C. Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, potičući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija.

najbolje namirnice za jačanje imuniteta

Jogurt

Jogurt je izvor probiotika, korisnih bakterija koje potiču zdravlje crijeva. Crijevna mikrobiota ima ključnu ulogu u podršci imunološkom sustavu pa je redovita konzumacija jogurta korisna za održavanje ravnoteže.

Brokula

Brokula sadrži vitamin C, vitamin A i druge hranjive tvari koje su ključne za imunološki sustav. Također je bogata vlaknima, koja potiču zdravlje crijeva.

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, spoj s moćnim protuupalnim svojstvima. Redovita konzumacija kurkume može pomoći u smanjenju upala u tijelu i podržati imunološki sustav.

Pročitajte: Osam načina za kuhanje zdravijih obroka ove jeseni 

Foto: Pexels, happy_lark iStock/Getty Images Plus via Getty Images