Uvođenje zdravijih obroka u prehranu tijekom jeseni može biti izazovno i uzbudljivo iskustvo.
Ova sezona nudi obilje ukusnih i hranjivih sastojaka, uključujući i raznoliko voće i povrće, koje je u punom cvatu. Jesen je doba kad možete iskoristiti bogatstvo svježih proizvoda poput bundeva, jabuka, kelja, šljiva i mnogih drugih.
Korištenje ovih sezonskih namirnica u pripremi obroka ne samo da poboljšava okus vaše hrane već i osigurava unos važnih nutrijenata.
Osim toga, jesen je i sezona kad se traži toplina u hrani pa juhe postaju omiljen izbor jer pružaju obilje hranjivih sastojaka.
Kako bi vaši obroci bili što zdraviji, možete zamijeniti prženje za pečenje ili kuhanje na pari, smanjiti unos masnoća i kalorija te se usmjeriti prema integralnim žitaricama radi bolje nutritivne vrijednosti. I sve to ne mora vas puno stajati!
Koristite ove sezonske sastojke u svojim obrocima da biste dobili najbolji okus i nutritivne prednosti.
Pripremajte juhe
Topli, hranjivi obroci poput temeljca, juha i variva često su izvrsna opcija tijekom hladnih jesenskih dana. Možete koristiti sezonsko povrće i dodati proteine poput graha ili leće za dodatnu nutritivnu vrijednost.
Umjesto prženja hrane, pokušajte kuhati ili peći na pari. Ovo smanjuje unos masnoća i kalorija u obroku.
Koristite integralne žitarice
Integralne žitarice poput smeđe riže, kvinoje, integralne tjestenine ili ječma bogate su vlaknima i nutritivnim tvarima. Zamijenite prerađene žitarice integralnima kako biste poboljšali nutritivnu vrijednost obroka.
Dodajte začine i začinsko bilje
Začini i začinsko bilje mogu obogatiti okus vaših jela bez potrebe za velikom količinom soli ili masnoća. Koristite svježe začinsko bilje i začine poput kurkume, đumbira, bosiljka i origana kako biste jelu dodali dubinu okusa.
Provjerite svoj ormarić sa začinima i pobrinite se da imate mljeveni cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčiće…
Kontrolirajte porcije
Pripazite na veličinu porcija da biste spriječili prejedanje. Jedite polako i slušajte signale sitosti svog tijela.
Koristite mikrovalnu pećnicu
Mikrovalna pećnica je ultrajednostavan, superbrz alat za kuhanje koji pomaže da se hrana brzo nađe na stolu.
Maggie Moon, MS, RD, stručnjakinja za prehranu zdravlja mozga i autorica bestselera “The MIND Diet” preporučuje kuhanje u mikrovalnoj pećnici kako biste hranu kuhali na pari iznutra prema van.Kuhanje na ovaj način pomaže u zadržavanju vitamina i minerala, kako je izjavila za Shape.com.
Iskoristite stvari iz smočnice
Smočnica je često zaliha raznih osnovnih namirnica koje vam mogu pomoći pri pripremi zdravih obroka tijekom jeseni.
Iskoristite konzervirano voće i povrće, mahunarke, integralne žitarice i razne začine koje imate u smočnici.
Korištenje tih resursa može vam pomoći u smanjenju potrebe za čestim odlascima u kupovinu i omogućiti vam da iskoristite što više sezonskih sastojaka za pripremu zdravih obroka.