Cimet je čudesan začin, evo kako utječe na zdravlje

by | 17 studenoga, 2020

Cimet se u Europi u srednjem vijeku smatrao luksuznim začinom. Arapi su ga prevozili glomaznim kopnenim putevima, a samo bogati ljudi su ga sebi mogli priuštiti. Danas se cimet može naći u gotovo svakoj kuhinji, ali ovaj uobičajeni začin može dati puno više od malo arome u kolačima – pozitivno utječe na zdravlje, kako prenosi BrightSide.

Smanjuje akne
Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za liječenje akni. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju promjenu pigmentacije. Također je izvrstan izvor snažnih antioksidansa koji štite vaše tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu izazvati upalu kože i dovesti do akni.

Smanjuje bore
Slobodni radikali također mogu doprinijeti preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i promjenu kože. Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći stanice. Cimet može čak pospješiti proizvodnju kolagena. Odlični razlozi da med “začinite” cimetom:

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Prema istraživanjima, dodavanje cimeta prehrani može vam održati zdravlje srca. U studiji su štakori koji su se 12 tjedana hranili hranom s visokim udjelom cimeta udebljali manje od miševa koji su jeli masnu hranu bez cimeta. Prehrana bogata masnoćama može dovesti do bolesti srca, a dodavanje malo cimeta u hranu može pomoći u ublažavanju ovog rizika.

Pomaže kod mršavljenja
Cimet je bogat vlaknima. Daje vam osjećaj sitosti i pomaže vam u borbi protiv želje za hranom. Također pojačava metabolizam jer vaše tijelo troši više energije za obradu začina nego što to čini za drugu hranu.

Može poboljšati pamćenje
Cimet može pomoći u odgađanju starenja mozga i smanjenju oksidacijskog stresa moždanih stanica. Također potiče hipokampus, dio mozga povezan s pamćenjem. Pokazalo se čak da začin poboljšava neke simptome Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

IZVOR: vECERNJI.HR

Photo by Zezen Mutaqin from Pexels

Tagovi: