Superhrana: sedam namirnica koje bez problema možete jesti svaki dan

Ključ svega je u raznolikosti

by | 17 svibnja, 2023

“Superhrana” je pojam koji se odnosi na namirnice koje imaju iznimna zdravstvena svojstva. Iako ne postoji formalna definicija hranjivih tvari koje hrana mora sadržavati da bi se smatrala superhranom, postoje općeprihvaćene ideje o tome što čini superhranu. Na primjer, hrana koja sadrži visoke koncentracije antioksidansa, vlakana ili određenih masnih kiselina koje su korisne za zdravlje mogla bi se smatrati superhranom.

Uključivanje raznovrsne superhrane bogate hranjivim tvarima u vašu svakodnevnu prehranu može pridonijeti općem zdravlju i dobrobiti, a ovo su neke od namirnica koje biste mogli uključiti u svoje dnevne obroke.

Pročitajte: Ove 4 namirnice bogate kolagenom vraćaju sjaj i elastičnost vašem tenu 

Sedam namirnica koje možete jesti svaki dan

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina prepuno je antioksidansa, vlakana i vitamina. Dobro djeluje na zdravlje mozga, jača imunološki sustav i potiče zdravo starenje. Bobičasto voće također ima relativno malo kalorija, što im omogućuje da se dobro uklope u širok raspon energetskih potreba.

Avokado

Avokado je odličan izvor zdravih masnoća, vlakana, vitamina i minerala. Može pomoći u snižavanju razine lošeg kolesterola, podržati zdravlje srca i pružiti protuupalne prednosti. Sadrži značajne količine kalija, folne kiseline, vitamina K i vitamina E.

superhrana

Losos

Losos je masna riba koja sadrži omega-3 masne kiseline, koje su korisne za zdravlje srca, rad mozga i smanjenje upale u tijelu. Također je dobar izvor proteina i drugih bitnih nutrijenata.

Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, orasi, chia sjemenke, sjemenke lana i sjemenke konoplje nutritivno su bogate namirnice bogate zdravim masnoćama, vlaknima, proteinima i raznim vitaminima i mineralima.

Kurkuma

Kurkuma sadrži spoj zvan kurkumin, koji ima moćna protuupalna i antioksidativna svojstva. Konzumacija ove namirnice kao dodatka može pružiti razne zdravstvene dobrobiti i svakako je uvrstite u svoje obroke.

Maslinovo ulje

Iako maslinovo ulje ne sadrži proteine niti ugljikohidrate, izvrstan je izvor zdravih nezasićenih masnoća. Točnije, mononezasićene masnoće u maslinovom ulju mogu smanjiti upalu u vašem tijelu.  Maslinovo ulje može se koristiti za začinjavanje vaše salate, kao osnovno ulje za pirjanje povrća, kao zamjena za druga ulja u pečenju i pokapano preko žitarica kako bi se poboljšala gustoća hranjivih tvari i okus.

Chia sjemenke

Chia sjemenke sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline. Ove nezasićene masnoće imaju protuupalna svojstva i također mogu povoljno utjecati na mentalno zdravlje zbog svojih antidepresivnih i antianksioznih učinaka.

superhrana

Foto: Pexels, Foxys_forest_manufacture iStock/Getty Images Plus via Getty Images