Najbolje namirnice koje će vam dati cjelodnevnu energiju

by | 28 ožujka, 2023
hrana koja daje cjelodnevnu energiju

U danima kad vam je potrebna energija može biti primamljivo posezati za šalicom kave tijekom dana. I dok je nekoliko šalica ujutro sasvim u redu za većinu ljudi, kava vam često ne daje dugotrajnu energiju, pa se umjesto toga kasnije možete osjećati tromo.

Umjesto da se nalijevate s previše kave, možete probati grickati hranu koja vam daje energiju cijeli dan. Ali koje vam vrste hrane daju trajnu energiju?

To je sva hrana koja vašem tijelu daje određenu razinu energije zbog načina na koji se pretvara u kalorije. Ugljikohidrati daju najviše energije vašem tijelu, ali to ne znači da se možete natrpati kolačićima i očekivati da ćete dobiti energiju.

Rafinirani ugljikohidrati (dodani šećer i bijeli kruh) brzo će povećati razinu glukoze u krvi i zapravo dovesti do većeg umora, ali složenim ugljikohidratima (voće, povrće, cjelovite žitarice) potrebno je puno više vremena za probavu jer postupno podižu razinu glukoze u krvi i daju vašem tijelu više održive energije. Zajedno s ugljikohidratima, zdrave masnoće poput omega-3 masnih kiselina osiguravaju trajnu energiju, a hrana bogata proteinima može održati razinu energije tako što uklanja glad i ostavlja osjećaj sitosti dulje vrijeme.

Pročitajte: Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini

Najbolje namirnice za energiju tijekom dana

Grčki jogurt

Trista Best, registrirana dijetetička, kaže da grčki jogurt može biti izvrstan međuobrok koji će vam dati energiju tijekom dana.

To je savršena hrana koja će vam dati energiju jer grčki jogurt sadrži proteine koji će vas držati satima satima. Također, možete dodati bobičasto voće bogato vlaknima i narezane bademe, koji sadrže zdrave masnoće, za zdrav doručak ili dobro uravnotežen međuobrok.

Tuna i losos

Masna riba poput lososa i tune može dati stalnu energiju tijekom dana zbog visoke razine omega-3 masnih kiselina. Ove zdrave masnoće pomažu regulirati razinu inzulina i smanjiti upalu u tijelu, što može pomoći u održavanju razine energije te poboljšati cjelokupno fizičko i mentalno zdravlje.

Kvinoja

Još jedna namirnica bogata ugljikohidratima koja vam može dati zdravu, trajnu energiju je kvinoja — nešto što možete uključiti u bilo koji obrok tijekom dana. Kvinoja je složeni ugljikohidrat s visokim udjelom vlakana i proteina koji osigurava kontinuirano oslobađanje energije tijekom dana. Također, sadrži važne hranjive tvari poput željeza, magnezija i vitamina B, koji pomažu u održavanju razine energije i podržavaju cjelokupno zdravlje, kako ističe stručnjakinja.

Orašasti plodovi

Kada ste gladni i trebate energiju, dijetetičari predlažu orašaste plodove jer ti zalogaji omogućuju polagano oslobađanje energije tijekom dana, držeći vas budnima i punima energije. Orašasti plodovi sadrže proteine, zdrave masnoće i vlakna — savršenu mješavinu koja će vam omogućiti da se osjećate sitima i spriječiti fluktuacije razine glukoze u krvi. Svi orašasti plodovi su izvrsni, ali orasi također sadrže omega-3 masne kiseline korisne za srce.

hrana koja daje cjelodnevnu energiju

Bobičasto voće

Za međuobrok koji vašem tijelu može dati poticaj energije, stručnjaci predlažu šaku bobičastog voća.

Ovo voće jedan je od najboljih izbora za energiju jer ne samo da sadrže zdrave ugljikohidrate, već nude održivu energiju s vlaknima i dobru dozu često potrebnih elektrolita. Bobičasto voće može osigurati energiju putem svog kalija i vitamina B. Prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije, nedostatak vitamina B može dovesti do slabosti i umora. Dakle, konzumacija ovih vitamina kroz hranu koju jedete može vam pomoći da povećate razinu energije.

Foto: Drazen Zigic iStock/Getty Images Plus via Getty Images