Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini

by | 9 ožujka, 2023
hrana za brže mršavljenje

Borbe s viškom kilograma mnogima su poznate. Dijete su ono što prakticiramo, međutim, ključ svega je u promjeni prehrane koja bi trebala postati dugoročna i nešto što živimo. Kad uđete u 30-e, prirodno počinjete gubiti mišićnu masu svakih deset godina.

Nažalost, smanjenje mišićne mase znatno olakšava nakupljanje masnoća. Uz uspostavljanje dosljedne rutine vježbanja, potrebno je napraviti neke promjene u prehrani kako biste ubrzali sagorijevanje masnoća.

Postoje preporuke kojih je dobro držati se i koje bitno utječu na promjene, a o njima govori nutricionistkinja Lisa Young te donosi pet namirnica koje bi svatko (a ne samo žene) trebao jesti za brže mršavljenje u 40-ima.

Hrana za brže mršavljenje u 40-ima

Sjemenke lana

Sjemenke lana izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina te prepune vlakana. Istraživanja pokazuju da dnevni unos oko 30 grama vlakana može podržati vaše napore u mršavljenju.

Prema WebMD-u, vlakna potiču osjećaj sitosti, a da vas ne vraćaju u “odjel” kalorija. Zato stručnjakinja ističe da ih je važno uvesti u svakodnevnu prehranu, a možete započeti već jutarnjim smoothiejem u koji ćete staviti malo mljevenih sjemenki lana.

Bobičasto voće

Ako želite smršavjeti u svojim 40-ima, razmislite o dodavanju malo svježih malina, kupina, jagoda ili borovnica u svoju zobenu kašu, jogurt ili smoothie.

Možete i uživati u šalici bobičastog voća s malo meda za međuobrok. Voće sadrži impresivan niz hranjivih tvari, a kad se doda zdravom načinu života, može potaknuti mršavljenje i dugoročno gubljenje kilograma koji se ne vraćaju.

Bobičasto voće sadrži visok udio vode, antioksidanse koji pomažu kod upala i fitokemikalije.

Samo jedna šalica kupina ima 8 grama vlakana, dok jedna šalica malina ima 9,8 grama vlakana.

Pročitajte: Ružičasti Moon Latte: Instagram napitak koji će vam pomoći da bolje spavate

Avokado

Uz visok udio vode, voće sadrži vlakna, koja imaju minimalan broj kalorija, a avokado spada upravo u takve. Za osobe koje jedu avokado rečeno je da konzumiraju više povrća i voća u svakodnevnom životu te jedu manje hrane koja sadrži dodani šećer. Studija iz 2013. objavljena u Nutrition Journalu otkrila je kako vam samo polovica avokada uz ručak može pomoći da se osjećate sitima sljedećih tri do pet sati.

Orašasti plodovi i sjemenke

Kad se konzumiraju u umjerenim količinama, orašasti plodovi i sjemenke su nevjerojatno lak i zdrav međuobrok za vašu dijetu za mršavljenje.

Young kaže da su bogate vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama. Prema Joelu Fuhrmanu, dr. medicine, ova “prirodna hrana” prepuna je fitokemikalija i hranjivih tvari. Mikronutrijenti u orašastim plodovima i sjemenkama uključuju antioksidanse, a istraživanje pokazuje da jedenje orašastih plodova može rezultirati većim gubitkom na težini. Zato, ako ih nemate kod kuće ili ne prakticirate uzimanje ovih moćnih namirnica, svakako razmislite o tome da napokon počnete!

Kiseli kupus

Ova ukusna hrana sadrži i probiotike i prebiotike, kako objašnjava nutricionistkinja Young za eatthis.com. Postoji puno razloga zašto vam kiseli kupus može pomoći pri mršavljenju – nema puno kalorija, ima malo masnoća i prepun je vlakana koja potiču osjećaj sitosti.

Osim toga, probiotici iz kiselog kupusa mogu smanjiti apsorpciju masnoća te sadrže ključne hranjive tvari poput željeza, folata, mangana, vitamina C, vitamina K1, bakra i kalija.

Pročitajte: Pet namirnica za doručak koje jačaju mozak

Foto: jacoblund iStock/Getty Images Plus via Getty Images