Namirnica koju mnogi svakodnevno koriste proglašena je za najotrovniju biljku 2023.

Peršin - najotrovnija biljka u 2023. godini

by | 20 veljače, 2023
peršin najotrovnija biljka 2023

Aromatična biljka koju koristimo gotovo svaki dan izabrana je za najotrovniju biljku 2023. godine.

Riječ je o peršinu, a upravo mu je botanički vrt Wandsbek iz Njemačke dao takav status, koji ovu titulu dodjeljuje već 18 godina, glasovanjem korisnika. Prošle godine najotrovnijom namirnicom proglašen je krumpir.

Važno je znati da je peršinovo lišće potpuno bezopasno, dapače zdravo jer sadrži puno vitamina (osobito vitamina C) te kalija, kalcija i željeza, beta-karotena i folne kiseline. Opasna strana pokazuje se tek kad biljka cvjeta.

Tamna strana peršina pokazuje se tek u drugoj godini kad se razvijaju 30 do 70 cm visoke cvjetne stapke, s neuglednim žuto-zelenim cvjetovima, a iz njih se kasnije razvijaju sjemenke. Cvjetovi nisu za konzumaciju, a ni sjemenke jer sadrže peršinovo ulje. U peršinovom se ulju pak nalazi apiol – koji djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternicu. U prošlosti se peršinovo ulje zbog toga koristilo za izazivanje abortusa.

Nijemci imaju i izraz koji ilustrira koliko je uporaba peršina bila opasna za žene: peršin muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju. Da pojasnimo, peršin na muškarce djeluje kao afrodizijak.

Uz apiol, peršinovo ulje sadrži i miristicin, još jedan toksični sastojak koji može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati neke vrste napadaja. Tu su, kako piše Botanical online, i ksantotoksin i bergapten, koji su fototoksični te reagiraju na svjetlo i mogu izazvati lezije na koži.

Kako piše botanički vrt Wandsbek, u razlozima zašto je peršin izabran za otrovnicu godine:

Apiol djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i posebno maternice. Apiol također može izazvati alergijske reakcije i oštetiti jetru i bubrege ako se uzima u velikim dozama. Nakon cvatnje, povećava se sadržaj apiola cijele biljke peršina. Zato treba izbjegavati ne samo sjemenke već i ostatak biljke, uključujući i cvijeće, stabljike i lišće.

Pročitajte: Proglašena je najbolja dijeta za 2023. godinu prema ocjenama stručnjaka 

Što možete učiniti?

Pazite na to da ne ubirete peršin nakon cvatnje te se ipak držite toga da peršin sadite nanovo svake godine.

Peršin kao biljka

Peršin je dvogodišnja biljka tamnozelenih listova koja se najčešće koristi kao začin, ima brojna ljekovita svojstva te se može konzumirati na različite načine.

U tradicionalnoj medicini peršin se koristi tako da pomaže kod lošeg zadaha, preporučuje se kod ublažavanja menstrualnih bolova i grčeva te liječenju anemije, smanjuje razinu kolesterola, djeluje kao antioksidans…

Korijen peršina bogat je vitaminom C i željezom, a sadrži i velike količine natrija. Uz to, smanjuje nadutost i lošu probavu te jača imunitet. Također, peršin je dobar izvor folne kiseline te iznimno pogodan za zdravlje srca.

Peršin se koristi u mnogim tradicionalnim jelima te je odličan izvor vitamina C, A i K.

Pročitajte: Četiri najbolja prirodna soka koja prema dijetetičarima usporavaju starenje

Foto: Amarita iStock/Getty Images Plus via Getty Images