Proglašena je najbolja dijeta za 2023. godinu prema ocjenama stručnjaka

Mediteranska dijeta već je šestu godinu zaredom na prvom mjestu

by | 15 siječnja, 2023
mediteranska dijeta prehrana

Svake godine U.S. News & World Report objavljuje popis najboljih ukupnih dijeta. Svaku dijetu rangira skupina vodećih medicinskih i nutricionističkih stručnjaka. Stručnjaci ocjenjuju svaku dijetu u 11 kategorija uključujući i hranjivost, kratkoročni i dugoročni gubitak težine, lakoću pridržavanja i sigurnost.

Šestu godinu zaredom, mediteranska prehrana dobila je titulu najboljeg načina prehrane prema ocjenama za 2023. koje je objavio U.S. News & World Report. Prehrana s Mediterana zauzela je prvo mjesto u kategorijama Najbolja dijeta za zdravu prehranu i Najbolja prehrana na biljnoj bazi, kako se navodi u izvještaju.

Za dijetu za mršavljenje važna je i količina unesenih kalorija. Sve manje od 1200 kalorija može biti opasno za vaše zdravlje. Zato NIH preporučuje suradnju s odabranim liječnikom i registriranim dijetetičarom ako se odlučite na dijetu s vrlo niskim unosom kalorija ispod ove vrijednosti.

Pročitajte: Zelena mediteranska dijeta može pomoći u smanjenju visceralne masnoće

Mediteranska prehrana

Ova vrsta prehrane stavlja naglasak na raznovrsno svježe voće i povrće koje prirodno hrani vaše tijelo obiljem antioksidanasa, vitamina i minerala. Zdrave masnoće iz izvora kao što su maslinovo ulje i avokado u prvom su planu, a možete uživati ​​u obilju masne ribe bogate bjelančevinama uz cjelovite žitarice te bogatih mahunarki, orašastih plodova i sjemenki koje donose više vlakana i biljnih proteina, kako tvrde nutricionisti.

Mediteranska dijeta je način prehrane koji naglašava hranu biljnog podrijetla i zdrave masnoće. Ako slijedite mediteransku prehranu, jest ćete puno povrća, voća, graha, leće i orašastih plodova, šuno cjelovitih žitarica, poput kruha od cjelovitog zrna pšenice i smeđe riže.

Koristi se ekstra djevičansko maslinovo kao izvor zdravih masnoća. Zatim, tu je umjerena količina ribe, posebno ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, umjerena količina sira i jogurta, malo ili nimalo mesa (perad umjesto crvenog mesa). Jede se jako malo slatkiša te slatkih pića, a koristi umjerena količina vina uz obroke.

Mediteranska prehrana ima mnoge prednosti koje uključuju smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, održavanje tjelesne težine, održavanje zdrave razine glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola.

Također, pomaže kod smanjenja rizika od metaboličkog sindroma te podržava zdravu ravnotežu crijevne mikrobiote (bakterija i drugih mikroorganizama) u vašem probavnom sustavu. Smanjuje rizik od određenih vrsta raka te vam pomaže živjeti duže.

Nadalje, ostala mjesta najboljih zauzele su neke od ovih dijeta:

DASH dijeta

Glavna prednost ove dijete je prevencija hipertenzije, čime pozitivno djeluje na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava, fokusirana je na konzumaciju puno voća i povrća, cjelovitih žitarica, zdravih masti i proteina, sa smanjenim unosom prerađene hrane i soli.

MIND dijeta

Ova dijeta je kombinacija mediteranske i DASH dijete, a stručnjaci kažu da obiluje specifičnim vitaminima i antioksidansima koji podupiru zdravlje mozga. Studije pokazuju da može pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija i smanjiti rizik od demencije. Ona uključuje pojačani unos povrća, osobito zelenog lisnatog, voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, ribe, peradi te maslinovog ulja.

Fleksitarijanska dijeta

Kod ove dijete cilj je jesti više hrane biljnog podrijetla, a manje mesa kako bi se smanjila tjelesna masa. Ova dijeta stavlja naglasak na obilje svježeg voća i povrća, cjelovite žitarice ili tjesteninu i rižu na biljnoj bazi, biljne izvore proteina koji dolaze iz prirode, zdrave masti iz maslinovog ili ulja od avokada te orašaste plodove i sjemenke.

Pročitajte: Fitometabolička dijeta: Metoda koja promovira zdravo mršavljenje 

Foto: golubovy iStock/Getty Images Plus via Getty Images