Zelena mediteranska dijeta može pomoći u smanjenju visceralne masnoće

Ovu tvrdnju pokazala je nova studija objavljena u BMC Medicine

by | 9 prosinca, 2022
mediteranska dijeta

Mediteranska prehrana može ponuditi razne zdravstvene prednosti, poput boljeg zdravlja srca, gubitka težine i smanjenog rizika od Alzheimerove bolesti.

Nova studija sada je otkrila da upravo zelena mediteranska dijeta može biti učinkovita u smanjenju visceralne masnoće.

Studija, objavljena u BMC Medicine, uključivala je 294 sudionika koji su sudjelovali u ispitivanju koje je trajalo 18 mjeseci. Uključeni su konzumirali određenu dijetu – jedna od njih bila je zelena mediteranska prehrana. Glavna razlika između tipične mediteranske prehrane i zelene mediteranske prehrane je u tome što se zelena verzija više fokusira na polifenole sa zelenim biljnim proteinima te uključuje manje crvenog ili prerađenog mesa.

Polifenoli su biljni spojevi koji se povezuju sa zaštitom od dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i bolesti srca, a nalaze se u tamnoj čokoladi, bobičastom voću, crnom vinu i čaju.

Istraživači su podijelili 294 sudionika u tri skupine: jedna grupa je slijedila standardnu ​​mediteransku prehranu, druga grupa je slijedila zelenu mediteransku dijetu, a treća skupina se strogo držala smjernica zdrave prehrane.

Zelena mediteranska dijeta: Najbolja za smanjenje viscelarne masnoće

Rezultati korištenja zelene mediteranske prehrane uspoređeni su s rezultatima tipične mediteranske prehrane, kao i prehrane koja se smatra zdravom jer slijedi preporučene smjernice. Ishod je pokazao da zdrava prehrana može smanjiti visceralnu masnoću za 4,2 %, dok ju je mediteranska prehrana smanjila za 6 %. U isto vrijeme, zelena mediteranska prehrana smanjila je visceralnu masnoću za 14,1 %.

“Ova studija podržava dobrobit prehrane s više biljaka, koje osiguravaju više vlakana i drugih biljnih hranjivih tvari, zajedno s manje crvenog mesa. Međutim, ovo je samo jedno istraživanje i trebat će više istraživanja da vidimo hoće li ove dobrobiti i dalje nadmašiti tradicionalniju mediteransku prehranu.

Kim Kulp, stručnjak, objašnjava ključne razlike između zelene mediteranske prehrane i tipične mediteranske prehrane te kaže da ona uključuje uglavnom biljnu hranu poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki. Osim toga, naglasak je na ribi, s umjerenom količinom peradi, sira i jogurta. Malo crvenog mesa je uključeno, ili se uopće ne jede, a maslinovo ulje je glavni izvor dodanih masti.

Foto: OksanaKiian iStock/Getty Images Plus via Getty Images