Keto je službeno najmanje zdrava dijeta 2022. godine. Evo koje su među prvima

Prema stručnjacima, ketogena dijeta zauzela je začelje na popisu kvalitetne prehrane

by | 9 siječnja, 2022
Keto dijeta, mediteranska dijeta

Godišnje ljestvice prehrane iz US News & World Reporta su objavljene, a keto (odnosno ketogena dijeta) je proglašena najmanje zdravom prehranom godine od strane panela stručnjaka za zdravlje i prehranu.

S druge strane, mediteranska prehrana zauzela je prvo mjesto među 40 dijeta, koje su ocjenjivane na temelju niza čimbenika, uključujući zdravlje, učinkovitost za mršavljenje (kratkoročno i dugoročno) i lakoću pridržavanja dijete.

Taj posljednji dio kriterija – jednostavnost pridržavanja dijete – trebao bi vam dati nagovještaj zašto je keto stavljen tako nisko na popis. Kao dijeta s iznimno niskim udjelom ugljikohidrata, keto može pomoći nekim ljudima da brzo izgube težinu, ali je iznimno restriktivan i stoga ga je teško održavati dugoročno, a može uzrokovati i zdravstvene probleme.

Pročitajte više: Pet jednostavnih načina kako zaštititi mentalno zdravlje zimi

“Stručnjaci su rangirali prehranu blizu ili na dnu u svakoj kategoriji, osim kratkoročnog gubitka težine”, napominje US News & World Report. Keto je bio na 37. mjestu od ukupno 40 dijeta, ali je dobio najnižu ocjenu bilo koje dijete u kategoriji zdravlja.

Mediteranska prehrana, s druge strane, dobila je visoke ocjene kao dijeta “s malo crvenog mesa, šećera i zasićenih masti i bogata proizvodima, orašastim plodovima i drugim zdravim namirnicama”, navodi se u izvješću. Za razliku od ketoa, mediteranska prehrana je prilično fleksibilna i može se prilagoditi različitim stilovima života; fokus je da voće i povrće čine polovicu vašeg tanjura, a ostatak podijeljen između cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i male količine masti.

Ako planirate prilagoditi svoju prehranu 2022., evo dijela popisa koji su sastavili stručnjaci:

Mediteranska prehrana: prvoplasirana ukupno i gotovo u svim kategorijama
Vegetarijanska prehrana: ukupno deveto mjesto
Veganska prehrana: ukupno 17. mjesto
Povremeni post: ukupno 27. mjesto
Paleo dijeta: ukupno 30. mjesto
Whole30 dijeta: ukupno 35. mjesto
Keto dijeta: ukupno 37. mjesto i 40. (zadnje) u zdravoj prehrani.

Što god i kako god odabrali jesti, uvijek slušajte svoje tijelo! Nemojte se baviti kratkoročnim učincima, već pratite što odgovara vama i vašim određenim ciljevima, pobrinite se za to da je održivo. Pridržavajte se pravila “dugo putovanje pobjeđuje” i nećete pogriješiti.

 

Foto: iSock/Getty Images Plus via Getty Images