Četiri najbolja prirodna soka koja prema dijetetičarima usporavaju starenje

by | 2 veljače, 2023
prirodni sokovi, sok od cikle

Sok može biti ukusan i osvježavajuć način kako da unesete određene hranjive tvari koje vaš organizam treba, a koje možda ne unosite svakodnevno hranom.

I ne samo da je izvrsnog okusa, već je i brz i jednostavan način kako to postići.

Među brojnim dobrobitima ispijanja ovakvih napitaka zapravo postoje određene vrste sokova koje čak mogu pomoći u usporavanju procesa starenja. Postoji važna razlika koju treba razumjeti između vrsta sokova – na tržištu ima raznih kupovnih sokova ili voćnih napitaka koji su u biti samo voćni koncentrat i dodani šećer. S druge strane, neki sokovi su 100 % prirodni i ne sadrže dodani šećer ili konzervanse.

Važno je znati da su sokovi povezani s većim rizikom od pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i bubrega. Zato je izrazito bitno i dobro ako možete sokove koje pijete pripremiti kod kuće tako da oni doista budu 100 % prirodni i pripravljeni od voća ili povrća jer tako sadrže specifične antioksidanse, vitamine i minerale koji su zdravi, a istovremeno usporavaju starenje.

Pročitajte: Jamu sok: Koje su zdravstvene koristi sve popularnijeg napitka?

Dijetetičari su izdvojili četiri vrste najboljih prirodnih sokova:

Sok od cikle

Bilo da ga volite ili mrzite, sok od cikle neosporno je moćan napitak koji pomaže u usporavanju procesa starenja.

Studija Redox Biology otkrila je da su oni koji su pili sok od cikle imali izraženije razine određene vrste bakterija koje pomažu kognitivnom i krvožilnom sustavu nego sudionici koji su pili placebo napitak. Također, primijetili su pad razine krvnog tlaka nakon što su popili sok od cikle.

Ovo je rezultat visoke koncentracije nitrata pronađenih u cikli, koji su korisni u održavanju zdravih krvnih žila te poboljšavaju kognitivne funkcije kako starite.

Ti učinci odnose se i na kuhanu ciklu i na sok od sirove cikle, ali prema Journal of Human Hypertension, utvrđeno je da sok od cikle ima veći učinak nego kuhani oblik ovog korjenastog povrća.

Sok od ružičastog grejpa

Ružičasti grejp sadrži spojeve likopena. Poznato je da likopen, koji se također nalazi u rajčicama i lubenici, ima brojna zdravstvena svojstva te je čak utvrđeno da poboljšava izgled vaše kože.

Istraživanje objavljeno u Food Science & Nutrition pokazalo je da likopen ima “pomlađujući” učinak na kožu sredovječnih sudionika. Upravljanje kolesterolom posebno je ključno kako starite budući da je bolest srca uzrok broj jedan smrtnosti u Americi. Dakle, ako ste ljubitelj grejpa, uzimajte čašu ovog soka da biste usporili starenje.

Sok od mrkve

Mrkva sadrži brojne antioksidanse koji mogu poboljšati vaše zdravlje kako starite. Na primjer, mrkva je bogata luteinom, za koji je poznato da pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i mozga. Također, bogata je drugim antioksidansom koji se zove beta-karoten, koji vaše tijelo može iskoristiti tako da ga pretvori u vitamin A.

Sok od šipka

Šipak je pun antioksidansa koji mogu pomoći u smanjenju upale, borbi protiv raka i niže razine krvnog tlaka. Povrh ovih dobrobiti, poznato je da nar ima jedinstven učinak na starenje stanica vašeg tijela.

prirodni sokovi, sok od šipka

Pročitajte: Prema dijetetičarima, ovaj sok je eliksir života

Foto: pada smith iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Liudmyla Yaremenko iStock/Getty Images Plus via Getty Images