Prema dijetetičarima, ovaj sok je eliksir života

Likopen čini više nego samo čini rajčicu crvenom

by | 29 svibnja, 2022
Žena drži sok od rajčice

Sok od rajčice može spasiti recept za juhu od rajčice da ne bude samo prosječna juha. Odličan je i u koktelima, a također vam može spasiti kvalitetu života jer se pokazalo da jedan od hranjivih sastojaka pronađenog soka od rajčice pomaže u prevenciji raka. Primjerice, ispijanje samo 1 šalice soka od rajčice gotovo pokriva vaše dnevne potrebe za vitaminom C i ispunjava 22 posto vaših potreba za vitaminom A u obliku alfa- i beta-karotenoida. Karotenoidi su pigmenti koji se u vašem tijelu pretvaraju u vitamin A, koji često nedostaje našem organizmu, a neophodan je za zdrav vid i održavanje tkiva.

Rak, bolest u kojoj se abnormalne stanice tijela dijele i uništavaju tjelesno tkivo, jedna je od najopasnijih bolesti. Iako se rak ponekad može pojaviti nasumično, postoje i koraci koji se mogu poduzeti kako bi se bolest spriječila. Dobro je poznato da su izbjegavanje dima cigareta i nošenje kreme za sunčanje dva najbolja i najjednostavnija načina za sprječavanje određenih vrsta raka, ali još jedan manje poznat način koji je jednako jednostavan kao – ispijanje soka od rajčice. Više: Nakon što skuhate šalšu, kožicu od rajčica možete iskoristiti za genijalnu deliciju

Rajčica sadrži likopen, koji osim svoje sposobnosti da pomaže zdravlju kostiju i krvnom tlaku, također je povezan sa smanjenjem rizika od nekoliko vrsta raka, uključujući i rak prostate. “Sok od rajčice je nevjerojatno bogat izvor karotenoida, likopena”, kaže Lindsay Wengler, nutricionistkinja za EatThis. “Ova hranjiva tvar daje rajčicama žarkocrvenu boju, djeluje kao snažan antioksidans i također se pokazalo u nekoliko studija da smanjuje upalu i rizik od nekoliko vrsta raka.”

Ne samo da likopen pomaže u prevenciji određenih vrsta raka već je jedna brazilska studija čak otkrila da je likopen učinkovit u ubijanju stanica raka prostate. To nikako ne znači da bi pacijenti s rakom trebali odustati od liječenja i samo se držati soka od rajčice – jer kad rak već nastupi, svakako je važna temeljita terapija. Više: Istraživanja pokazuju da je endometrioza povezana s nekim oblicima raka jajnika

No korisno je znati da su zbog likopena koji se nalazi u njima rajčica i proizvodi od rajčice, uključujući i sok od rajčice, moćno sredstvo za pomoć u prevenciji. Dok se likopen nalazi u bilo kojoj varijanti rajčice, stručnjaci kažu da je često najsnažniji u koncentriranim proizvodima, poput soka od rajčice. Likopen koji se nalazi u rajčicama moćniji je u koncentriranom i kuhanom obliku poput soka od rajčice. Više: Može li nam rajčica pomoći u postizanju zdrave kože?

Najbolji način na koji da pijete sok od rajčice i način da dobijete najveću nutritivnu korist od pijenja soka jest svježe iscijeđen sok, tako da piće ne dolazi s viškom šećera koji se obično nalazi u pakiranim proizvodima, a odlično je i jednostavno jesti više salate od rajčice.

 

Foto: Unsplash