Istraživanja pokazuju da je endometrioza povezana s nekim oblicima raka jajnika

by | 30 ožujka, 2022
endometrioza, rak jajnika

O endometriozi kao kroničnoj bolesti koja pogađa 10 % žena reproduktivne dobi govori se sve više. Radi se o poremećaju kod kojeg se sluznica maternice (endometrij) nalazi na vanjskoj strani maternice, a ne na unutarnjoj gdje bi trebala biti. Upravo to dovodi do problema s plodnosti i začećem te uvelike do narušavanja svakodnevnog funkcioniranja i kvalitete života. Također, posljedica ove bolesti su jaki bolovi, ali i neobjašnjeni oblici neplodnosti.

Pročitajte: Endometrioza: simptomi i liječenje vrlo česte kronične bolesti koja pogađa žene

Endometrioza donosi veći rizik od raka jajnika

Ipak, sada su neka istraživanja pokazala da osobe koje pate od endometrioze mogu imati veći rizik i od raka jajnika. Znanstvenice sa Sveučilišta Queensland pokazale su da postoji genetska poveznica između endometrioze i nekih vrsta raka jajnika, a njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Cell Reports Medicine.

“Bilo je potrebno više informacija o tome kako se endometrioza i različite vrste raka jajnika razvijaju, o pratećim čimbenicima rizika i procesima koje dijele. Istraživanje pokazuje da osobe koje nose određene genetske markere koji ih predisponiraju na endometriozu također imaju veći rizik od određenih podtipova epitelnog karcinoma jajnika”, rekla je autorica studije dr. Sally Mortlock s UQ Instituta za molekularnu bioznanost.

Istraživanje je kombiniralo velike skupove podataka, uspoređujući genome 15 000 pacijentica s endometriozom i 25 000 pacijentica s rakom jajnika, kako bi se pronašlo preklapanje čimbenika rizika ovih dviju bolesti. Rezultati su pokazali značajno biološko preklapanje između ovih dviju bolesti, ali znanstvenice ističu da to nije neposredan razlog za strah oboljelih, kako piše cosmosmagazine.com.

Pročitajte: Moja priča: Kako me endometrioza na oba jajnika potaknula na to da smanjim konzumiranje mesa i promijenim prehranu

“Procjenjuje se da je jedna od 76 žena izložena riziku od raka jajnika tijekom svog života, a endometrioza to neznatno povećava na 1 od 55, tako da je ukupni rizik još uvijek vrlo nizak”, pojasnile su.

Otkrivanje ove korelacije ima potencijal dovesti do napretka u liječenju obje bolesti. Istražujući specifične dijelove DNK-a koji povećavaju rizik od ovih bolesti, znanstvenice su uspjele identificirati gene u tkivu jajnika i maternice koji bi mogli biti pogodni za buduće terapije.

Pročitajte: Karcinom jajnika najčešće se otkrije prekasno, evo kako prepoznati simptome i smanjiti rizik

Foto: Menshalena iStock/Getty Images Plus via Getty Images