Endometrioza: simptomi i liječenje vrlo česte kronične bolesti koja pogađa žene

by | 21 veljače, 2022

Vjerujemo da malo tko od vas nije čuo za endometriozu, sve češću bolest koja pogađa 10 % žena reproduktivne dobi. O ovoj kroničnoj  bolesti sve se više govori i javno, pa su tako mnoge slavne osobe također istupile i progovorile o svojim iskustvima i ovom problemu. Radi se o poremećaju kod kojeg se sluznica maternice (endometrij) nalazi na vanjskoj strani maternice, a ne na unutarnjoj gdje bi trebala biti. Upravo to dovodi do problema s plodnosti i začećem te uvelike do narušavanja svakodnevnog funkcioniranja i kvalitete života. Sve o specifičnostima, rizičnim faktorima, nastanku, simptomima i liječenju ove bolesti porazgovarali smo s dr. med. Lanom Lekom specijalisticom ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Pintarić.

 

Pročitajte: Moja priča: Kako me endometrioza na oba jajnika potaknula na to da smanjim konzumiranje mesa i promijenim prehranu

 

Dr. med. Lana Leko, specijalist ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Pintarić

Što je endometrioza?

Endometrioza je bolest žena reproduktivne dobi koja je definirana prisutnošću endometrija (sluznice u maternici) izvan šupljine maternice – gdje se inače ne bi trebalo nalaziti.
Lezije su tipično lokalizirane u zdjelici – najčešće na jajnicima, jajovodima, materničnim ligamentima i zdjeličnim zidovima, ali mogu se pronaći i na crijevima, mokraćnom mjehuru, ožiljku od carskog reza kao i nekim rijetkim i udaljenim lokacijama kao na primjer dijagragmi (ošitu) ili pleuralnoj šupljini. Ovo ektopično endometralno tkivo (lezije) podložno je hormonskim promjenama i menstruacijskom ciklusu, te se stvara kronična upala. Također, svaka od ovih lokalizacija može ciklički krvariti baš kao što se u menstruaciji ljušti sluznica u maternici i dolazi do krvarenja.

Koji su rizični faktori?

Prema nekim istraživanjima čak 10 % žena reproduktivne dobi boluje od endometrioze. To su žene od 15 do 40 godina. Rizični faktori povezani su sa duljim izlaganjem žene ženskim spolnim hormonima (najčešće estrogenu). Tako su žene koje nisu rađale, koje su dosta rano dobile prvu menstruaciju (menarhu) i kasno imale menopauzu najrizičnije da dobiju endometriozu. Suprotno od toga žene koje su više puta rodile, dulje dojile djecu i imale kasniju menarhu u manjem su riziku od razvoja ove bolesti. Rjeđi rizični čimbenici su još malformacije maternice, intrauterina izloženost dietilsrilbestrolu i pretjerano konzumiranje transnezasićenih masnih kiselina.

Kako nastaje endometrioza?

Ne postoji jedan uzrok nastanka endometrioze, nego je on višefaktorski. Osim stvaranja lezija izvan maternice u nastanku ove bolesti sudjeluje i imunosni odgovor žene, proliferacija i apoptoza stanica kao i genetski faktori. Pri stvaranju endometriotičnih lezija najčešće objašnjavana teorija je Sampsonova teorija o retrogradnoj menstruaciji. To je teorija po kojoj se vjeruje da endometrioza nastaje tijekom menstruacije kada dio menstrualne krvi odlazi kroz jajovode retrogradno u zdjelicu i stvara endometriotične lezije.

Koji su simptomi endometrioze?

  • problemi s pražnjenjem debelog crijeva i mokraćnog mjehura
  • neplodnost.

Pročitajte: Ove tri poze joge odlične su za borbu s bolovima od endometrioze

Simptomi endometrioze ovise o tome gdje se nalaze lezije, koliko su velike i u kakvim su odnosima s drugim organima, odnosno koliko je bolest proširena. Mnoge žene su asimptomatske i otkriju endometriozu slučajno na redovitom ginekološkom pregledu. Izrazito bolne menstruacije koje se najčešće ne mogu riješiti s lijekovima protiv bolova (analgeticima) tipičan je simptom endometrioze. Uzrok ovog stanja je kronična upala koju uzrokuje endometrioza. Osim upale, endometrioza svojim lezijama, to jest endometriotičnim lokalizacijama koje se normalno ne nalaze anatomski na tim mjestima, radi promjene u anatomskim odnosima u zdjelici. Zbog toga dolazi do dispareunije, bolova u zdjelici i veće mogućnosti opstrukcije jajovoda i posljedične neplodnosti. Ako se endometrioza pojavi na crijevima ili mokraćnom mjehuru može uzrokovati poteškoće s pražnjenjem crijeva, opstipaciju ili proljeve, bolnu defekaciju, kao i otežano i bolno mokrenje.

Neplodnost i endometrioza

Među neplodnim pacijenticama učestalost endometrioze je puno veća, čak 3-4 puta. Ona ovisi ponajviše o proširenosti endometrioze, ali i o nekim drugim faktorima.
Neki od razloga zašto dolazi do neplodnosti kod ovih pacijentica su:
  • poremećeni anatomski odnosi i često prisustvo priraslica
  • kronična upala u zdjelici
  • slabija kvaliteta jajnih stanica
  • promijenjen endometrij u maternici koji je bitan za implantaciju…

Pročitajte: Stručnjakinja odgovara: Kako prepoznati, spriječiti i liječiti miome maternice?

Kako se dijagnosticira i liječi endometrioza?

Dijagnoza endometrioze postavlja se na temelju ginekološkog pregleda i ultrazvuka. Dalje se dijagnostika u slučaju nekih nejasnoća ili praćenja može proširiti na kontrolu tumorskih biljega (primjerice, CA-125) ili magnentsku rezonanciju (MR) kao dopunu ultrazvuku. Endometrioza je bolest koja progredira ukoliko se ne kontrolira i liječi. Liječenje može biti konzervativno ili kirurško, no nažalost za sada ne postoji izliječenje. Vrsta terapije ovisi o lokalizaciji i veličini endometriotičnih žarišta simptoma, godinama i željom za trudnoćom pacijentica.
Konzervativna terapija, ako pacijentica trenutačno nema želju za trudnoćom, bazira se najčešće na hormonskom liječenju. Tu se koriste oralna hormonska kontracepcija ili progesteronska terapija. Cilj ove terapije je smanjenje hormonskih promjena, odnosno estrogenskog učinka koji dovodi do rasta i širenja endometriotičnih lezija. Bitno je i simptomatsko liječenje kod pacijentica s bolovima – analgeticima, kao i suplementarne metode koje pomažu kao što su promjena prehrane i akupunktura. Kirurško liječenje bazira se na odstranjivanju endometriotičnih lezija, rješavanju priraslica i pokušaju vraćanja anatomskih odnosa u prvotni stadij. To se najčešće radi laparoskopski.
Foto: Pornpak Khunatorn iStock/Getty Images Plus via Getty Images