Četiri ključna koraka koja morate slijediti da biste sačuvali zdravlje crijeva

by | 27 siječnja, 2022
zdravlje crijeva

Cjelokupno vaše zdravlje i zdravlje vaših crijeva važan je način podrške cijelom tijelu. Često mnogi posežu za brzinskim rješenjima, od uživanja u raznolikoj prehrani do uzimanja raznih probiotičkih dodataka kako bi nešto poduzeli, ali ipak tako većinom posežu samo za pogreškama i promašajima, čime se gomilaju problemi sa zdravljem. Ova četiri koraka ključna su kako biste izbjegli isto i sačuvali zdravlje svojih crijeva i maknuli sve probavne tegobe:

Uklonite sve namirnice koje mogu uzrokovati probavne tegobe

Gastroenterolog Will Bulsiewicz, dr. med., ističe da je važno eliminirati bilo koju hranu koja uzrokuje nelagode i gastro probleme. Dakle, važno je maknuti bilo kakvu određenu skupinu hrane koja može negativno utjecati na vašu crijevnu floru – pod pretpostavkom da isto nije razlog i posljedica netolerancije ili medicinskog problema, a u tom je slučaju najbolje slijediti savjete i upute svog liječnika. Najbolji savjet je ipak kako treba upoznate sebe i da sami za sebe znate što vam odgovara, a što ne.

Pročitajte: 5 načina kako potaknuti crijeva i redovitu stolicu svako jutro

Fermentirana hrana nije jedina hrana koja podržava crijeva i zdravlje

Upravo to je istaknuo gastroenterolog Marvin Singh, dr. sc., koji preporučuje da kod nadutosti može iznimno pomoći povrće koje će tijelu osigurati i dovoljna vlakna koja hrane dobre bakterije u crijevima. Njegovo omiljeno lisnato povrće je rikola koja će vam osigurati sav potreban kalcij, kalij, vitamin C, vitamin K i vitamin A. Upitajte se dobro što se može jesti i kako će koja hrana utjecati na zdravlje vaših crijeva, kako piše mbg.com.

Odaberite kvalitetan probiotik

Tržište je veliko, a vi se možete osjećati izgubljeno kada tražite najbolju opciju za vas. Odaberite probiotik koji sadrži više ciljanih sojeva, od kojih svaki obavlja različitu funkciju u crijevima – od ublažavanja nadutosti, podržavanja probave te promicanja zdravlja i dobrih bakterija u tijelu. Ako sami niste sigurni u to što birati, posavjetujte se sa ljekarnikom ili vašim liječnikom opće prakse koji će vam dati najbolji savjet.

Izbjegavajte jesti kad ste pod stresom

Vaše emocionalno stanje dok jedete može utjecati na to kako hrana utječe na vas. Liječnica Serena Goldstein za mbg.com objašnjava da stres može utjecati na vašu probavu jer se krv i energija šalju u neposredne tjelesne funkcije, a to može uzrokovati da hrana duže “sjedi” u crijevima. Zato je važno da jedete svjesno koliko god možete, a sami sebe držite pod kontrolom i pokušate izbjeći prejedenja.

Pročitajte: 9 znakova sindroma iritabilnog crijeva za koje treba znati svaka žena

Foto: Nikodash iStock/Getty Images Plus via Getty Images