9 znakova sindroma iritabilnog crijeva za koje treba znati svaka žena

by | 16 ožujka, 2021

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS – irritable bowel syndrome) kronični je gastrointestinalni poremećaj popraćen abdominalnim bolovima te promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva.

Kako bi se uopće ustanovilo da imate ovaj problem, simptome morate imati najmanje tri mjeseca. IBS je učestaliji kod žena, a žene svog problema u velikom broju slučaja nisu ni svjesne. Još jedan problem se krije u tome što je ovaj poremećaj teško ustanoviti, jer ne postoje markeri niti testovi koji će potvrditi dijagnozu. Dijagnoza je bazirana isključivo na simptomima.

Simptomi sindroma iritabilnog crijeva

Generalno, simptomi sindroma iritabilnog crijeva vezani su uz abdominalnu bol te promjene u radu crijeva. No abdominalna bol može se manifestirati na razne načine. Ovo su neki od najčešćih simptoma:

Simptomi najčešće počinju još u djetinjstvu, a uglavnom se ovaj poremećaj ne javlja nakon 40. godine života. Nije ustanovljeno što točno izaziva ovaj problem, no znanstvenici ga povezuju s nizom stvari. Sindrom iritabilnog crijeva događa se zbog pretjeranog ili preslabog rada crijeva, a znanstvenici vjeruju da je povezan sa stresom, (dobrim) bakterijama u crijevima te da je genetski nasljedan. Ako imate neke od navedenih simptoma te ako ste ustanovili da traju tri mjeseca ili više, javite se stručnoj osobi kako biste ustanovili dijagnozu te način liječenja.

Foto: Jasmin Chew/Unsplash