Problemi s probavom mogu izazvati depresiju, naučite kako to izbjeći

by | 3 ožujka, 2021
problemi s probavom

Iako je znanost tek prije desetak godina dokazala poveznicu između mentalnog zdravlja i zdravlja crijevne flore, ljudi od davnina povezuju te dvije stvari.

Izrazi poput “leptirići u trbuhu”, “nemam snage to probaviti” te “okrenuo mi se želudac” povezani su s različitim emocijama i stari su gotovo koliko i čovjek. Iako tada još nije bila dio egzaktnih znanosti i znanstvenih proučavanja, veza između čovjekovih emocija i probave bila je poznata i osjećala se kada su u pitanju sve emocije. To je dokazala i studija iz 2019. godine, objavljena u znanstvenom časopisu Nature Microbiology, koja je pokazala da stanje crijeva uvelike određuje naše mentalno zdravlje, odnosno povezano je s pojavom depresije. Skupina znanstvenika analizirala je mikrobiom tisuću osoba s dijagnozom depresije. Otkriveno je kako u se u njihovim crijevima nalazi manje dobrih bakterija nego što ih je u crijevima osoba koje nemaju problema s mentalnim zdravljem.

No “mentalno zdravlje-crijevna flora” veza je koja nije jednostrana. To znači da “komunikacija” između mozga i crijeva ide u oba smjera. Loše zdravlje crijevne flore može utjecati loše na vaše mentalno zdravlje, ali i problemi s mentalnim zdravljem i emocijama mogu loše utjecati na probavu. Ono što dodatno pogoršava situaciju je činjenica da je zdravlje crijeva iznimno bitno za cjelokupno zdravlje čovjeka i njegov imunitet. Zdravlje crijeva dakle utječe i na probavu i na normalno funkcioniranje mozga te na cijeli imunološki sustav. Ako vaša crijeva nisu zdrava, vaše će vam tijelo poslati signale za pomoć koji ukazuju na to da imate problem. (Pročitajte: 10 znakova koji ukazuju na to da imate problema s probavom)

Ti znakovi mogu biti očiti i ticati se same probave te, isto tako, mogu biti manje vidljivi. Donedavno nije bilo jasnih dokaza utjecaja crijevne flore na imunitet i sveukupno zdravlje čovjeka, a danas crijeva nazivamo i drugim mozgom. Mikrobiom u crijevima ključan je za mnoge tjelesne funkcije, a u njima nastaju i neurotransmiteri poput serotonina, čiji postotak proizvodnje u crijevima iznosi čak 90 posto. Da biste izbjegli probavne smetnje i narušavanje crijevne flore, koja može dovesti do mentalnih i različitih fizičkih zdravstvenih problema, morate promijeniti određene životne navike.

Spavanje

Kvalitetan san iznimno je bitan za zdravlje vaših crijeva zbog toga što se crijeva također prilagođavaju cirkadijskom ritmu, odnosno ciklusu buđenja i spavanja. Kako biste poboljšali rad crijeva, morate imati rutinu spavanja, tj. redovitog i usklađenog odlaska na počinak te buđenja.

Prehrana

Raznolika prehrana ključna je stvar kada su u pitanju dobre bakterije u crijevima. Izbjegavajte visoko procesuiranu hranu i šećere, kuhajte temeljce od kostiju koji su melem za crijeva, jedite namirnice bogate vlaknima, pijte puno vode i jedite puno različitog povrća te orašastih plodova. Isto tako, preporučeno je unositi fermentiranu hranu, poput ukiseljenog povrća, kombuche, kimchija, kefira i slično.

Stres

Zasigurno vam se dogodilo da od stresa dobijete dijareju ili da vam pojedina emocionalna stanja uzrokuju zatvor. To se događa zbog toga što dijelovi mozga koji kontroliraju anksioznost i depresiju također kontroliraju i određene funkcije crijeva, stoga dolazi do međusobnog utjecaja. Kako biste se riješili stresa redovno radite pauze od posla i svega onoga što taj stres potiče te ne zaboravite izdvojiti vrijeme u danu kada ćete se posvetiti sebi i svojim potrebama.

Fizička aktivnost

Fizička je aktivnost iznimno bitna za pravilan rad crijeva. Vježbanjem dolazi do uravnoteženosti probave te povećanja proizvodnje dobrih bakterija u crijevima. Ključ svega je redovna aktivnost, stoga nemojte preskakati treninge.

Foto: Ava Sol/Unsplash