5 načina kako potaknuti crijeva i redovitu stolicu svako jutro

Redovita stolica od iznimne je važnosti za vaše zdravlje

by | 2 kolovoza, 2021
redovita stolica, crijeva, zdravlje

Iako se nerado o tome govori, redovita stolica od iznimne je važnosti za vaše zdravlje. Neki ljudi jednostavno imaju tu sreću da im je to već svakodnevni jutarnji rituali, dok drugi muku muče s neredovitim stolicama što može dovesti i do brojnih drugih zdravstvenih problema. Dr. Peyton Berookim, gastroenterolog, za Wellandgood.com ističe da obavezno morate težiti mekom pražnjenju crijeva bez naprezanja i to nije nešto što mora biti rezervirano samo za jutro. Vi to možete raditi u bilo koje doba dana i sve je normalno dokle god se to odvija nesmetano, mekano i potpuno. Upravo dr. Berookim predlaže pet načina koji su ključnu za redovitu stolicu:

Pročitajte: Muči vas neredovita stolica? Ovih 5 trikova pomoći će vam izboriti se s tim problemom

Kako potaknuti crijeva i redovitu stolicu svako jutro

1. Redovito pijte vodu

Iako to već i ptice na grani znaju, ipak je toliko važno da moramo stalno spominjati. Pravilno hidriranje izuzetno je važno kad je riječ o regulaciji rada crijeva. Ako je osoba dehidrirana, imat će zatvor.

2. Krećite se

Tjelesna aktivnost izrazito je važna za zdravo funkcioniranje. Dakle, da biste pokrenuli svoja crijeva, prvo morate pokrenuti sebe. Predlaže se hodanje barem 30 minuta dnevno kako biste očuvali barem neku kondiciju i potaknuli redovito pražnjenje crijeva ujutro.

3. Jedite hranu bogatu vlaknima, probioticima i zdravim mastima

Ono što jedete značajno utječe i na vašu stolicu. Vlakna su, primjerice, ključna komponenta zdrave prehrane. Sprječavaju proljev a istodobno i zatvor. Hrana bogata vlaknima uključuje zob, grah, leću, chia sjemenke, sjemenke lana, prokulice. Osim vlakana, izrazito su bitne i masti jer će one dati masu stolici i podržati apsorpciju vitamina A, koji pomaže u sprječavanju sluznice u debelom crijevu i sprječavanju upala. Spriječite unos kofeina i alkohola jer su oboje diuretici – uzrokuju puno mokrenja što dovodi do dehidracije, a time i do zatvora.

4. Proučite svoje hormonalne probleme

Hormonska neravnoteža može isto biti uzrok problema. Hormonalne promjene u ciklusu, poput onih menstrualnih su normalne, ali svakako je preporučljivo piti što više vode kako bi se još više potaknuo rad crijeva. S druge strane, štitnjača također može uzrokovati probavne tegobe te to zahtijeva liječenje i savjetovanje sa stručnjakom.

5. Investirajte u stolicu za čučanj

To je stolica čučavac (Squatty Potty) na koju stavite noge kad idete na toalet tako da vam koljena budu podignuta iznad struka. Time otpuštate ključni zdjelični mišić koji olakšava pražnjenje crijeva.

Pročitajte: 4 savjeta za zdravija crijeva i probavni trakt

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels