Stručnjaci savjetuju kako odgoditi menstruaciju i koliko je to uopće sigurno

by | 24 rujna, 2021
menstruacija, kako odgoditi menstruaciju

Planiranje velikog događaja, poput vjenčanja ili dugo očekivanog odmora može itekako pomrsiti dolazak menstruacije. I vjerujemo da nema žena koja tada ne pomisli – bilo bi odlično odgoditi menstruaciju na samo nekoliko dana!

Koliko je sigurno odgađanje menstruacije?

Apsolutno sigurno, kako ističe dr. med. Alyse Kelly-Jones, ginekologinja iz Sjeverne Karoline. “Kontracepcijske pilule obično se koriste 21 dan, a zadnjih sedam su zapravo placebo (neaktivne) pilule koje tjeraju tijelo na umjetnu mjesečnicu – krvarenje. Ako želite odgoditi menstruaciju, možete preskočiti placebo tablete i odmah započeti novo koristiti novo pakiranje tableta.“

Međutim, koliko je odlično to što možete to bez problema napraviti, u najgorem slučaju možete izazvati sve vrste nepravilnog krvarenja – upravo zbog toga što je vaše tijelo već priviknuto na jedan određeni ritam i režim korištenja pilula.

Ono što je zapravo ključno kad je u pitanju uzimanje hormonskih pilula je to da ih uzimate dosljedno – u isto vrijeme svaki dan – kako biste spriječili izvanredna krvarenja ili čak trudnoću – govori za Health.com Jodie Horton, dr. med.

Pročitajte: Istraživanje je pokazalo da žene koje pate od bolnih menstruacija oklijevaju uzeti slobodan dan na poslu

Druge metode odgode menstruacije

Jedna od tih metoda je i vaginalni prsten (NuvaRing ili Annovera) – učinkovito kontraceptivno sredstvo iz skupine kombiniranih hormonskih kontraceptiva, s izvrsnom kontrolom ciklusa.

“Vaginalni kontraceptivni prsten je fleksibilan, bezbojan i proziran prsten promjera oko 5 cm, koji se postavlja u vaginu prvog dana menstrualnog ciklusa i potom ostavlja na istom mjestu tijekom naredna tri tjedna. Žene mogu lako staviti i izvaditi vaginalni prsten, čija točna pozicija nije od ključne važnosti za njegovo djelovanje. Da bi zaštita od trudnoće trajala tijekom cijelog mjeseca, prsten se mora uvesti i ostaviti u vagini neprekidno tijekom tri uzastopna tjedna. Nakon tjedan dana stanke bez prstena, tijekom kojeg nastupa probojno krvarenje odnosno krvarenje u tragovima, stavlja se novi prsten. Kontraceptivni prsten se može tijekom ovog vremena izvaditi (do maksimalno 4 sata), bez utjecaja na kontraceptivnu sigurnost. Nakon tri tjedna primjene, slijedi tjedan dana pauze, za koje vrijeme slično kao kod uporabe oralnih kontraceptiva nastupa krvarenje. Sedmi dan pauze u vaginu se postavlja novi kontraceptivni prsten”, prema poliklinika-harni.hr.

Međutim, dr. Kelly-Jones ističe da Annovera ima u sebi dovoljno hormona i može se ostaviti cijelu godinu bez promjene, što zapravo dovodi do izostanka krvarenja, a IUD (intrauterini uložak) je jedan od složenijih procesa odgode menstruacije i manje pouzdan od kontracepcijskih tableta.

Pročitajte: Je li gusta menstrualna krv normalna i kada menstrualni ugrušci ukazuju na opasnost?

Postoje li prirodne metode odgode menstruacije?

Stručnjaci su složni, i dr. Horton ističe da prirodne i domaće metode nisu rješenje. “Ako pretražujete na internetu, vidjet ćete da piše da korištenje limunovog soka, želatine, jabučnog octa može pomoći u odgodi menstruacije do par dana. Međutim, nijedna od ovih metoda nije znanstveno dokazana da djeluje jer konzumacija posebne hrane ne mijenja hormone koji su uključeni u regulaciju vaše mjesečnice.”

U svakom slučaju, ako želite odgoditi menstruaciju da se obratite svom liječniku ili ginekologu koji će vas znati savjetovati na najbolji način – jer postoje i metode koje valja izbjegavati pa je bolje da budete informirani od strane stručnjaka koliko god je to moguće.

Pročitajte: Izostanak mjesečnice – kako znati je li riječ o stresu ili izostanku ovulacije?

FOTO: Karolina Grabowska/Pexels