Istraživanje je pokazalo da žene koje pate od bolnih menstruacija oklijevaju uzeti slobodan dan na poslu

by | 29 srpnja, 2021
menstruacija, bolna menstruacija

Brend seksualnih igračaka Womanizer provela je istraživanje koje je uključilo 470 žena iz 26 zemalja i fokusiralo se na pitanje zašto žene s bolnim menstruacijama oklijevaju uzeti slobodan dan na poslu. Prema rezultatima, 52 % slaže ih se u tome da to nije društveno prihvaćeno, a 47 % ih misli da će njihovi poslodavci bolnu menstruaciju smatrati neispravnim razlogom za nedolazak na posao.

Sara Tang, seksologinja iz Hong Konga, objašnjava: “U Hong Kongu je razlog zašto žene s menstruacijom ne izostaju s posla uglavnom kulturološki. Žene se boje da bi njihov izostanak mogao dovesti do diskriminacije na poslu od strane poslodavca i stvoriti im druge prepreke na radnom mjestu.”

Čak 97 % ispitanica također je navelo da njihovi poslodavci nikad nisu ni razmatrali ili razgovarali o opciji “menstrualnog dopusta”.

Osnivačica i direktorica Happerioda Zoe Chan istaknula je da je menstruacija još uvijek tabu tema u svijesti mnogih ljudi. Ljudi čak smatraju da nije u redu izraziti slabost tijekom menstruacije, a uz to ne žele uzimati slobodan dan zbog menstruacije jer je teško dokazati da je to doista tako bez liječničke potvrde.

Većina osoba koje su ispunile anketu otvorene su za ideju da uzmu slobodne dane na poslu ako pate od menstrualnih bolova, ali se i slažu u tome da bi tvrtke morale ponuditi ženama odmor za vrijeme tih dana u mjesecu jer bi se time stvorilo sigurno radno mjesto za sve.

Pročitajte: Jeste li znali da sinkronizacija s ciklusom uvelike utječe na vašu produktivnost?

Izvor: Polina Zimmerman/Pexels