Jeste li znali da sinkronizacija s ciklusom uvelike utječe na vašu produktivnost?

Uskladite svoj način života sa svojim hormonima i spriječite preopterećenost i umor

by | 4 lipnja, 2021
žena

U svojoj knjizi WomanCode, autorica Alisa Vitti stvorila je pojam “sinkronizacija ciklusa” u kojoj govori o praksi kako žene svoje ciljeve i ponašanje sinkroniziraju s menstrualnim ciklusima. Prema njoj, žena tada usklađuje način života sa svojim hormonima. Žene u menstrualnom procesu imaju četiri faze: menstruacija, folikularna, ovulacija i luteinska.

Ovakav pristup može pomoći ženi da produktivnije koristi svoje radno vrijeme, spriječi preopterećenost i prevlada umor.

Stefanie Adler, holistička nutricionistica i stručnjakinja za žensko zdravlje kaže da sinkronizacija ciklusa može omogućiti ženama da žive svoj život na način koji optimizira energiju, produktivnost, sreću i odnose te ukupnu ravnotežu hormona. Na ovakav način žene mogu naučiti živjeti skladno pa tako dolazi do manje stresa, tjeskobe, umora i preopterećenosti, ali i manje fizičkih simptoma poput nadutosti, bolova, PMS-a. (Pročitajte: Kako se pravilno brinuti o sebi tijekom svake faze menstrualnog ciklusa?)

Vrijeme menstruacije

Ovo je odlično vrijeme za iskrene razgovore s drugima, ali i vrijeme kada žene moraju biti što nježnije prema sebi. Također, dopustiti si odmor i razmišljanje. Iako je u ovo vrijeme seksualni nagon najniži, mnoge žene osjetit će uzbuđenje. Kada je u pitanju mentalno zdravlje, ovo je faza u kojoj valja slušati svoje tijelo, ne žuriti. Preporučuju se spore šetnje i joga. (Pročitajte: Vježbanje i menstruacija – biste li trebali vježbati za vrijeme menstrualnih grčeva?)

Folikularna faza

U ovoj fazi estrogen počinje rasti i energija se nakuplja. To je vrijeme novih promjena i planiranja, a s tolikom energijom važno je planiranje za nešto veliko, ostati produktivan i povezani cijeli radni dan. Ovo je najbolje vrijeme za planiranje prezentacija, sastanaka, novih ponuda i programa. Seksualni nagon u ovoj fazi se povećava pa su žene dodatno zainteresirane za seks ili samozadovoljavanje. Veću pozornost u ovoj fazi posvetite odnosima koji su vam najbliži.

Ovulacija

Ovulacija je vrijeme magije i pojačane energije. Žene su produktivne izdržati 12-satni radni dan, a da i dalje imaju energije za vježbe visokog intenziteta i društvena okupljanja. Poslovno, ovo je pravo vrijeme za pokretanje programa, govora, umrežavanja, traženja povišice, predstavljanja novih ideja. Ovulacija je najbolje vrijeme za pokušaj začeća. Ovulacija je prirodno energična faza pa se potiče na planiranje, druženje i isprobavanje nečeg novog, poput tečajeva ili treninga. (Pročitajte: Pet najboljih aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa)

Luteinska faza

Faza u kojoj se energija usporava i priprema za krvarenje. Na početku faze poželjni su treninzi većeg intenziteta, ali kako se bliži menstruacija smanjite na one lakše poput joge i šetnje. Pokušajte imati što manje stresa i odvojite vremena za brigu o sebi. Seksualni nagon mogao bi biti malo niži. Tijekom luteinske faze izražena je pažnja prema detaljima. (Pročitajte: Koje vježbe najbolje odgovaraju pojedinoj fazi menstrualnog ciklusa?)

FOTO: Vlada Karpovich/Pexels