Koje vježbe najbolje odgovaraju pojedinoj fazi menstrualnog ciklusa?

by | 30 prosinca, 2019

Menstrualni ciklus utječe na sve. Od mentalnog zdravlja i kože, do apetita i kvalitete sna. Zato pojedinoj fazi ciklusa treba prilagoditi i treninge.

Prema stručnjacima, postoje periodi kada se žene osjećaju kao superbića. Snažnije su, brže i izdržljivije. S druge strane, ponekad zabušavaju jer su nadute, osjetljive ili se bore s mučninom.

Svaka žena prolazi kroz četiri faze menstrualnog ciklusa. Na njih utječu hormonalne promjene, odnosno estrogen i progesteron, hormoni koji imaju ključnu ulogu na vaše raspoloženje i energiju.

Trajanje ciklusa nije kod svake žene 28 dana, iako je to prosjek. Zato je ključno bilježiti kako se osjećati i prema tome prepoznati u kojoj ste fazi menstrualnog ciklusa.

Tvrtka Pour Moi udružila se s trenericom Claire Baker I kreirali su fitness režim za svaku pojedinu fazu koju žena prolazi u mjesecu.

Menstruacija, otprilike 1 – 5 dana

Idealne vrste tjelovježbe: Joga, pilates, istezanje, meditacija, hodanje, kardio niskog intenziteta (plivanje ili vožnja bicikla)

Tijekom prve faze kada žena krvari, hormoni su na najnižim razinama i žene se osjećaju pospanije ili manje motivirano.

Najbolje je posvetiti se vježbama niskog intenziteta kao što su hodanje ili lagano istezanje. Važno je izbjegavati treninge koji vaše tijelo tjeraju do granica, posebno u prvim danima kada je krvarenje jače.

Slušajte tijelo i odmorite ako osjećate potrebu.

Predovulacijska faza, otprilike 6 – 12 dana

Idealne vrste tjelovježbe: Trening snage, CrossFit, kružni trening, sprint, boks, aerobne vježbe, zumba, Bikram joga

Kako se menstruacija bliži kraju, žene će biti motiviranije za treninge. Razina estrogena i serotonina će postupno rasti i veća je šansa da ćete ujutro odmorni ustati i odmah se baciti na trening.

Tu energiju možete pratiti vježbama koje će vas dodatno napuniti energijom.

U ovoj fazi ste sposobniji graditi mišiće pa se isplati u rutinu ubaciti vježbe snage.

Ovulacija i postovulacija, otprilike 13 – 20 dana

Idealne vrste tjelovježbe: Teretana, grupni treninzi, timski sportovi (nogomet, hokej, košarka, odbojka), trčanje, trening otpora

Kombinacija estrogena i testosterona u ovoj fazi može povećati motivaciju, samopouzdanje i razinu energije pa ćete možda biti zainteresiraniji za treniranje u društvu.

Nakon ovulacije, estrogen pada, a progesteron raste pa je normalno osjetiti promjenu po pitanju energije i motivacije.

Predmenstrualna faza, otprilike 22 – 28 dana

Idealne vrste tjelovježbe: trening s vlastitom tjelesnom težinom, aerobik u vodi, aktivno istezanje, joga, TRX, pilates, plivanje

Nakon ovulacije, progesteron je dominantan i vjerojatnije je da ćete birati jogu nego boks. Progesteron povećava temperaturu core i zbog toga se možete osjećati otečenima.

Za očekivati je da vaša motivacija u ovoj fazi neće biti velika jer će na vas utjecati i emocije. Žensko tijelo tijekom PMS-a je osjetljivije pa tako i grudi i zato je važno odabrati udoban sportski grudnjak. Idealno je čak birati vježbe manjeg intenziteta kao što su joga i pilates za koje vam je dovoljan grudnjak bez žice.

Foto: Derick McKinney / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR