Karcinom jajnika najčešće se otkrije prekasno, evo kako prepoznati simptome i smanjiti rizik

by | 19 listopada, 2020

U svijetu se godišnje registrira 250.000 novih slučajeva oboljelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku s ovom bolešću.

U Hrvatskoj godišnje oboli više od 400 žena, a bitku s bolešću izgubi njih više od 300. Prve simptome, poput nadutosti ili bolova u trbuhu, lako je pripisati i nekim drugim zdravstvenim problemima – zbog toga se karcinom jajnika često prekasno dijagnosticira, pa je stopa preživljavanja niska, što ga čini najsmrtonosnijim od svih ginekoloških maligniteta.

Postoje tri načina da potencijalno smanjite rizik:

1. Razmislite o oralnoj kontracepciji
Postoji hipoteza po kojoj što češće imamo ovulaciju to smo izloženiji obolijevanju od karcinoma jajnika. Oralna kontracepcija sprječava ovulaciju, a neka istraživanja pokazuju da to smanjuje rizik od obolijevanja za čak 50 posto. Naravno, kontracepcijska pilula može imati i neke nuspojave, poput štetnog utjecaja na zdravlje srca i jetre, pa je ne treba uzimati olako, već uz konzultaciju s izabranim ginekologom razmotriti razloge za i protiv. Imajte na umu i sljedeće: smatra se i da trudnoća i dojenje smanjuju rizik jer, također, sprječavaju ovulaciju.

2. Pripazite na tjelesnu težinu
Dokazano je da postoji veza između pretilosti i različitih vrsta karcinoma, a ona je potvrđena i u slučaju karcinoma jajnika. Dakle, održavanje zdrave tjelesne težine jedan je od načina da smanjimo rizik. Trebalo razmisliti i o tome što jedemo. Jedno istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da prehrana s nižim postotkom masti umanjuje rizik od karcinoma jajnika kod žena u postmenopauzi. Drugo istraživanje, iz 2012. godine, ukazalo je na mogućnost da su masnoće životinjskog porijekla faktor rizika. Imajući ovo u vidu, razmislite o tome da ograničite unos crvenog mesa, a povećate količinu povrća i voća u svojoj prehrani.

3. Dogovorite termin za genetsko savjetovanje
Ako imate mutacije na genima BRCA 1 i BRCA2, ili imate mutaciju koja se naziva Lynch sindrom (uključuje genetske mutacije koje nose rizik od razvoja raka debelog crijeva, maternice i jajnika), veće su šanse da će vam biti dijagnosticiran karcinom jajnika i dojke. U tom slučaju, bit ćete podvrgnuti specijalnom protokolu kontrole da se potencijalna pojava karcinoma uoči u njenoj najranijoj fazi. Danas postoje različiti genetski testovi pa se, ako ste zabrinuti jer ste u obitelji imali slučajeve ove vrste karcinoma, konzultirajte sa svojim izabranim liječnikom.

Zbog načina na koji se ovaj karcinom ispoljava u tijelu nazvan je i “tihi ubojica“. U ranim fazama simptomi su najčešće nejasni i lako mogu proći nezapaženo. Pacijentice obično simptome primijete u već uznapredovaloj fazi bolesti.

Neki od mogućih znakova ili simptoma:

• tup bol u donjem dijelu trbuha
• smetnje u prehrani i probavi, nadutost
• bolovi u leđima
• opstipacija i bolna stolica
• slabost, malaksalost, gubitak apetita i anemija
• krvarenje u postmenopauzi i neuredna krvarenja u reproduktivnom dobu nisu uvijek prisutna.

Ono po čemu se mogu razlikovati rani znakovi karcinoma jajnika od simptoma nekih drugih bolesti su njihova upornost. Ako vam se događa da osjetite izuzetno jaku bol u donjem abdomenu češće od desetak puta mjesečno, potrebno je dogovoriti se za pregled kod ginekologa.

Foto: Unsplash