Ove tri poze joge odlične su za borbu s bolovima od endometrioze

Joga je općenito sigurna za osobe s endometriozom

by | 1 prosinca, 2021
Joga poze za smanjenje bolova od endometrioze

Endometrioza je, kako smo već i pisali, kronično ginekološko stanje koje pogađa oko 176 milijuna žena diljem svijeta. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, najčešće je u reproduktivnim godinama žene, koje su obično između 15 i 49 godina.

Pročitajte više: Amy Schumer otkrila da je imala ozbiljnu operaciju zbog endometrioze

Ako ste iskusili endometriozu, znate koliko ona može biti bolna. Dio liječenja endometrioze je upravljanje boli u zdjelici koja obično prati to stanje. Nedavna istraživanja su pokazala da bi joga mogla biti jedan od načina za to.

Joga može ublažiti simptome endometrioze i poboljšati vaše opće stanje. Pomaže smanjiti bol, ublažiti napetost i potaknuti opuštanje. Joga vam također može pomoći u upravljanju stresom i razvoju svjesnosti.

Pročitajte više: Je li normalna bol u stražnjici za vrijeme menstruacije?

Kako endometrijsko tkivo često raste na jajnicima, mokraćnom mjehuru i crijevima, ili u rekto-vaginalnom septumu, jajovodima i tkivima koja oblažu zdjelicu, simptomi variraju od blagih do teških. Također je moguće imati endometriozu bez ikakvih simptoma, no bol je, nažalost, najčešći simptom.

Simptomi endometrioze kod kojih joga može pomoći

Simotomi uključuju: bolne menstruacije, krvarenja između mjesečnica, produljena razdoblja ili razdoblja u kratkim intervalima
jake menstruacije (menoragija) s gustim krvnim ugrušcima, bol tijekom ovulacije, tijekom ili nakon seksa, u leđima, zdjelici i nogama, a problem su i grčenje te umor. Život s endometriozom može utjecati na vaše fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje, a joga nudi nekoliko prednosti koje mogu pomoći u smanjenju simptoma endometrioze kao što su stres, napetost i bol jer potiče opuštanje, što pomaže ublažiti nelagodu i smiriti vaš um.

Pročitajte više: Moja priča: Kako me endometrioza na oba jajnika potaknula na to da smanjim konzumiranje mesa i promijenim prehranu

Istraživanja sugeriraju da su joga i tehnike disanja korisne u ublažavanju bolova u zdjelici kod žena s endometriozom. Primjerice, u maloj studiji iz 2018., žene koje su vježbale jogu dva puta tjedno tijekom osam tjedana poboljšale su svoju introspektivnu sposobnost i povezanost uma i tijela, što je imalo pozitivan učinak na ublažavanje boli. U drugoj maloj studiji, žene s endometriozom koje su vježbale jogu dvaput tjedno tijekom osam tjedana imale su smanjenu kroničnu bol u zdjelici i poboljšale kvalitetu života.

Rizici bavljenja jogom s endometriozom

Uglavnom je sigurno prakticirati jogu s endometriozomm no za svaki slučaj izbjegavajte snažne stilove joge kao što su Ashtanga, Vinyasa ili hot yoga jer mogu pogoršati simptome. Slušajte svoje tijelo i klonite se poza koje uzrokuju ili pogoršavaju simptome.

Ako ste nedavno imali operaciju abdomena, nemojte vježbati, već se konzultirajte sa svojim kirurgom kad možete početi.

Vježbe joge za smanjenje bolova od endometrioze

Restorativna poza božice

Ova opuštajuća poza pomaže ublažiti bol u zdjelici, smanjiti zatezanje u trbuhu i uravnotežiti vaš živčani sustav. Omogućuje duboko opuštanje i otvara prsni koš, bokove i unutarnju stranu bedara. Evo kako je napraviti:

 1. Postavite podmetač ispod bedara, odmah ispod sjedećih kostiju.
 2. Koristite joga blokove i jastuke za stvaranje nagiba.
 3. Lezite s kralježnicom i glavom koju podupiru jastuci.
 4. Opustite ruke u stranu s dlanovima prema gore.
 5. Usredotočite se na duboko disanje.
 6. Zadržite ovu pozu 3-10 minuta.

Supta Matsyendrasana

Ova poza poboljšava pokretljivost kralježnice i rasteže prsa, leđa i gluteuse. Izvrstan je način za oslobađanje lumbosakralnih i abdominalnih miofascijalnih ograničenja koja su uobičajena kod endometrioze. Kako biste poduprli donji dio leđa i sakrum, stavite jastuk ili blok za jogu između koljena. Stavite jastuk ispod koljena ako ne dopiru do poda.

 1. Lezite na leđa sa savijenim koljenima i ravnim stopalima na podu.
 2. Ispružite ruke ravno u strane s dlanovima prema podu.
 3. Dok udišete, dišite u trbuh i donja rebra.
 4. Dok izdišete, spustite koljena na lijevu stranu.
 5. Duboko udahnite pet puta.
 6. Obratite pozornost na osjećaje rastezanja i produljenja na bočnim stranama rebara.
 7. Vratite koljena u početni položaj.
 8. Ponovite na desnoj strani.

Poza sretne bebe (Ananda Balasana)

Riječ je o pozi koja nježno otvara kuk te poboljšava fleksibilnost, smanjuje tjeskobu i potiče duševni mir. Izvrsna je za opuštanje mišića dna zdjelice, mišića donjeg dijela leđa, unutarnje strane bedara i tetive koljena. Endometrioza može uzrokovati da ti mišići postanu osjetljivi i ograničeni zbog kretanja povezanih s boli ili kompenzacije držanja.Ako vam ruke ne dosežu stopala, stavite ih na bedra ili listove, ili koristite remen preko svodova stopala.

 1. Lezite na leđa.
 2. Savijte koljena prema vanjskoj strani prsa.
 3. Okrenite tabane prema stropu.
 4. Stavite ruke na vanjske strane stopala.
 5. Da biste stvorili otpor, rukama pritisnite stopala prema dolje.
 6. U isto vrijeme pritisnite noge u ruke.
 7. Usredotočite se na oslobađanje napetosti u bokovima i dnu zdjelice.
 8. Zadržite ovaj položaj do jedne minute.

 

Foto: jomkwan/iSock/Getty Images Plus via Getty Images