Amy Schumer otkrila da je imala ozbiljnu operaciju zbog endometrioze

Schumer je u svojoj objavi na Instagramu detaljno opisala situaciju

by | 20 rujna, 2021

Poznata glumica i komičarka Amy Schumer oporavlja se nakon operacije endometrioze, kako piše u objavi objavljenoj u subotu. Schumer je otkrila da su joj i maternica i slijepo crijevo uklonjeni zbog endometrioze, stanja u kojem tkivo koje tipično oblaže unutrašnjost maternice raste izvan nje, prema klinici Mayo.

“Dakle, jutro je nakon moje operacije zbog endometrioze, a maternica mi je vani”, objasnila je Schumer u videu na Instagramu. “Liječnik je pronašao 30 endometriotičnih sadržaja i operirao me. Uklonio mi je slijepo crijevo jer ga je endometrioza napala.”

Pročitajte i… 8 žena ispričalo nam je svoja iskustva s neplodnošću

Dodala je da se i dalje osjeća bolno od zahvata. “Bilo je puno krvi u mojoj maternici i imam jake bolove.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @amyschumer

Na Amynu objavu na Instagramu reagirali su brojni njezini poznati prijatelji te joj poželjeli brz oporavak. Glumica Selma Blair, koja se i sama bori s ozbiljnom dijagnozom, napisala je: “Tako mi je žao. Odmori se. Oporavi se.”

Pročitajte i… Moja priča: Kako me endometrioza na oba jajnika potaknula na to da smanjim konzumiranje mesa i promijenim prehranu

Endometrioza pogađa oko dva do 10 posto žena u dobi od 25 do 40 godina, prema John Hopkins Medicine. Simptomi endometrioze mogu uključivati ​​abnormalne ili obilne menstruacije, bolno mokrenje tijekom menstruacije i bol u vezi s menstrualnim grčevima. Problemi s plodnošću također su povezani s endometriozom. Zapravo, stanje se “može naći u 24 do 50 posto žena koje dožive neplodnost”.

Stručni savjeti ginekologa: Zašto dolazi do neplodnosti i kako je liječiti?

Schumer je dugo godina iskrena o svom zdravstvenom putovanju s obožavateljima, uključujući i svoja iskustva s oplodnjom in vitro početkom 2020. godine. U kolovozu te godine Schumer, koja dijeli dvogodišnjeg sina Genea sa suprugom Chrisom Fischerom, izjavila je kako je umjetna oplodnja bilo teško iskustvo. “Odlučila sam da više nikad ne mogu biti trudna”, rekla je Schumer u tadašnjem intervjuu Sunday Today. “Razmišljali smo o surogat majci, ali mislim da ćemo zasad odgoditi tu odluku.”

 

Foto: Jason Merritt/Getty Images Entertainment via Getty Images