Stručni savjeti ginekologa: Zašto dolazi do neplodnosti i kako je liječiti?

Dr. med. Lana Leko govori o liječenju neplodnosti te ističe jednu bitnu stavku za poboljšanje plodnosti

by | 14 rujna, 2021
neplodnost, liječenje neplodnosti

Neplodnost je jedna od dijagnoza s kojom se, nažalost, moraju suočiti mnogi parovi koji bi željeli djecu. Izrazito teško stanje koje oni tada moraju proživljavati, najvjerojatnije je nezamislivo svima koji to nisu morali prolaziti. Uzrok ove dijagnoze teško je odrediti, zapravo je podjednako problem i u ženama i u muškarcima. Kako bismo se više približili ovoj temi, popričali smo s dr. med. Lanom Leko iz Poliklinike Pintarić, koju smo upitali za stručne odgovore zbog čega najčešće dolazi do neplodnosti, kako je liječiti  i koliko je zapravo naše psihičko i mentalno zdravlje važno za plodnost. Odgovore donosimo u nastavku.

Kako i kada se postavlja dijagnoza neplodnosti?

Neplodnost je definirana nemogućnošću začeća unutar 12 mjeseci kod para koji ima redovite nezaštićene spolne odnose i mlađi su od 35 godina. Za starije od 35 godina, ta se granica pomiče na šest mjeseci. Ova je dijagnoza postavljena jer unutar 12 mjeseci 80-90 posto parova koji imaju redovite nezaštićene spolne odnose će zanijeti.

Zbog čega najčešće dolazi do neplodnosti?

Neplodnost može biti uzrokovana muškim i ženskim faktorima, te su oni podjednako zastupljeni, 30-40 posto. Muški su faktori najčešće povezani s količinom, pokretljivošću i izgledom (morfologijom) spermija, te su pod velikim utjecajem životnih navika. Ženski su faktori najčešće poremećaji ovulacije, oštećenja jajovoda, endometrioza i cervikalni faktor. Oko 20-30 posto neplodnosti ostaje nepoznatog uzroka.

Neplodnost je češća kod žena nego kod muškaraca. Koji su tome razlozi?

Životna dob i planiranje obitelji u sve kasnijoj dobi problem je s kojim se susrećemo i koji ne možemo tako lako promijeniti. U žena se reproduktivna sposobnost smanjuje nakon tridesete godine, a u muškaraca oko četrdeset i pete. Razlog tome je što se žene rađaju s određenim brojem jajnih stanica koje se ne mogu više obnoviti, a tokom života se troše te s godinama gube na svojoj kvaliteti.

Evaluaciju neplodnosti rade specijalisti ginekologije i opstetricije, a sastoji se od osobne i obiteljske anamneze, ginekološkog pregleda i ultrazvuka, cervikalnih briseva, spermiograma (analize sjemena), hormonalne obrade, histerosalpingografije (pretraga kojom se utvrđuje prohodnost jajovoda) te laboratorijske obrade endokrinopatija koje mogu utjecati na neplodnost kao što su problemi sa štitnjačom. Kod nekih žena, pogotovo kod endometrioze ili nekih nepravilnosti maternice (septum, polip, miom), potrebno je napraviti i operativne zahvate kao što su histeroskopija i laparoskopija. Nakon inicijalnih pretraga ginekolog procijenjuje je li i u kojem smjeru potrebna još detaljnija obrada.

Pročitajte: Epidemiolog govori o razbijanju mita o utjecaju cjepiva protiv COVID-19 na neplodnost

neplodnost, liječenje neplodnosti

Liječenje neplodnosti

Kako liječiti neplodnost i pristupiti pacijentima (konzultacije, pretrage)?

Obrada i liječenje neplodnosti može biti izuzetno stresan postupak za par te je potreban cjelovit liječnički pristup koji uzima u obzir i psihičko stanje muškarca i žene. Tijekom obrade i liječenja neplodnosti isprepliću se razne emocije koje mogu dovesti do anksioznosti, depresije, ljutnje i različitih problema u odnosu muškarca i žene. Ta stanja ginekolog nikako ne smije ignorirati, te ih treba procijeniti, uzeti u obzir, pomoći ili uputiti na daljnje terapije i savjetovanja.

Liječenje neplodnosti specificira se i usmjerava jednom kada se pronađu uzroci, to jest, postavi tip same neplodnosti. Ono može biti lijekovima za indukciju ovulacije, kirurškim zahvatima koji riješavaju neke strukturne abnormalnosti, prirodnim postupcima tempiranih odnosa ili raznim postupcima potpomognute izvantjelesne oplodnje.

Komplementarna metoda koja se koristi uz planiranje trudnoće i potpomognutu izvantjelesnu oplodnju uz izvrsne rezultate je akupunktura. Ovisno o kojem se tipu neplodnosti radi mogu se tretirati točke za relaksaciju, zadebljavanje endometrija ili rješavanje nekih drugih problema.

Zdraviji način života ključan je za poboljšanje plodnosti

Koliko je fizičko, psihičko i mentalno zdravlje (to jest, način života i životni stil) bitno za plodnost?

Ono što sami možemo napraviti za poboljšanje naše plodnosti je zdraviji način života. Umjerenost u alkoholu i kavi, prestanak pušenja, ne korištenje droga, bavljenje sportom te raznolika prehrana. Još jedan svjetski javnozdravstveni problem koji smanjuje plodnost je debljina. Mršavljenje kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom treba biti osnovni korak u liječenju neplodnosti jer debljina utječe na cjelokupni hormonski balans organizma pa tako i na ovulaciju, a nosi i razne rizike u trudnoći.

FOTO: Kampus Production/Pexels

FOTO: cottonbro/Pexels