Epidemiolog govori o razbijanju mita o utjecaju cjepiva protiv COVID-19 na neplodnost

Utječe li cjepivo protiv COVID-19 na neplodnost?

by | 21 srpnja, 2021
covid-19, neplodnost

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je video epizode u kojima specijalist epidemiologije dr.sc. Bernard Kaić, dr. med., govori o širokom spektru tema koja se pojavljuju u javnosti vezano uz cjepiva COVID-19. Prva epizoda objavljena je prije tjedan i tada je govorio o nuspojavama cjepiva protiv bolesti COVID-19, a sada je objavljena nova epizoda u kojoj govori o  razbijanju mitova o utjecaju cjepiva na neplodnost.

Proteklih dana puno se raspravlja o raznim teorijama zavjere koje je potaknula informacija da čak 43% medicinskih sestara nije cijepljeno, a kao jedan od glavnih razloga navode da je to zbog straha hoće li im cijepljenje utjecati na buduću trudnoću, to jest hoće li moći zatrudnjeti.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da nema dokaza o povezanosti cjepiva s muškom ili ženskom neplodnošću. Ako imate bilo kakva pitanja o cijepljenju u svakom se trenutku možete obratiti svom liječniku. Također, CDC ističe da budući roditelji mogu bez problema primiti cjepivo protiv virusa COVID-19 jer trenutno nema dokaza da bilo koje cjepivo uzrokuje probleme s plodnošću kod žena ili muškaraca, to jest probleme s trudnoćom. Ako pokušavate zatrudnjeti, ne morate izbjegavati isto nakon primanja COVID-19 cjepiva.

Također, kao i kod ostalih cjepiva, znanstvenici proučavaju cjepiva protiv COVID-19 kako bi pronašli nuspojave te će izvjestiti javnost o tome čim postanu dostupne.

Britanski Imunološki zavod (JCVI) savjetuje da bi se svim trudnicama trebalo ponuditi cjepivo protiv COVID-19 u isto vrijeme kad i ostatku stanovništva, ovisno o dobi i rizičnoj skupini kojoj svaka trudnica pripada. Prema posljednjim preporukama britanskog Imunološkog zavoda ne postoje prepreke za cijepljenje žena koje pokušavaju ostati trudne. Ako spadate u skupinu ljudi kojima je ponuđeno cjepivo, cijepljenje prije planirane trudnoće pomoći će u sprječavanju COVID-19 i mogućih ozbiljnih posljedica navedene bolesti. U nekim slučajevima, žene moraju odlučiti žele li odgoditi trudnoću dok im cjepivo ne bude dostupno.

 

Izvor: HZJZ, CDC

FOTO: Anthony Shkraba/Pexels