Je li normalna bol u stražnjici za vrijeme menstruacije?

by | 22 studenoga, 2021
bol u stražnjici za vrijeme menstruacije

Viralna videoplatforma TikTok sve više govori o bolovima u stražnjici. Dakle, osim što se za vrijeme menstruacije borite s nizom stvari poput žudnje za hranom, glavobolje, promjena raspoloženja, noćnog znojenja, sada je i bol u stražnjici simptom mjesečnice o kojem se ne govori često, a itekako je prisutan. Video isječci prikazuju žene koje iznenada osjete “oštru bol u guzici” koja se događa nasumično tijekom menstruacije.

Zašto dolazi do bolova u stražnjici za vrijeme menstruacije?

Kao i sve ostalo vezano uz mjesečnicu, za svaku bol mogu se okriviti hormonalne promjene. Hormoni imaju ključnu ulogu kad je u pitanju reguliranje menstrualnog ciklusa, koji počinje prvog dana vaše menstruacije. Ako jajna stanice nije oplođena, razina hormona, poput estrogena (koji pomaže regulirati mjesečnicu) i progesterona (koji pomaže pripremiti maternicu da primi i podupire oplođeno jajašce) smanjuje se, što rezultira razgradnjom sluznice maternice i menstrualnim krvarenjem, navodi Sveučilište u San Franciscu, a prenosi Shape.com. Neke hormonalne promjene mogu uzrokovati neugodne nuspojave, uključujući grčeve, bol i osjetljivost u crijevima, rektumu i anusu. A tu djeluju i tri velika, “mesnata” mišića stražnjice: gluteus maximus (koji je odgovoran za ispruživanje kuka dok čučnete, sjedite i stojite), gluteus medius (koji se nalazi blizu vanjske strane vaše zdjelice te pomaže rotirati nogu prema unutra), i gluteus minimus (koji se nalazi ispod gluteus medius mišića i podržava njegovu funkciju).

Kad su u pitanju oštri bolovi i napetost mišića koje osjećate tijekom menstruacije, opet su glavni krivac hormonalne promjene, to jest prostaglandini – lipidi i tvari slične hormonima koje otpušta maternica tijekom menstruacije, kako objašnjava Alyssa Dweck, ginekologica te napominje da oni obično uzrokuju kontrakcije maternice i menstrualne grčeve, a tako dolazi i do boli rektalnih i crijevnih mišića. Drugim riječima, kada dođe menstruacija, stanice endometrija koje oblažu vašu maternicu razgrađuju se i oslobađaju te prostaglandine, zbog čega biste mogli doživjeti bolne grčeve mišića u donjem dijelu leđa, zdjelici i stražnjici, kako kaže dr. Dweck.

Koje druge bolove možete osjetiti tijekom ciklusa?

Prostaglandini uzrokuju niz problema s menstruacijom od grčeva, nadutosti i oticanja maternice te rade pritisak na glutealne mišiće, uključujući rektum i anus. A to je ono što dovodi do promjena kod probave i u crijevima, zatvora ili proljeva, jer upravo ti hormoni prostaglandini pokreću promjene u crijevima. Recimo, ako imate zatvor, mogli biste osjetiti analnu bol.

Bol u stražnjici nije atipična, zapravo je normalna i česta. Međutim, trajna ili pogoršavajuća bol mogla bi značiti drugo stanje kao što je endometrioza, ciste, infekcije poput spolno prenosivih bolesti. Ako niste sigurni zbog čega se bolovi pojavljuju, najbolje rješenje je uvijek porazgovarati sa svojim liječnikom.

Što možete učiniti da ublažite bolove?

Priprema za bol je uvijek pola bitke. Preporučuje se da u blizini imate jastučić za grijanje, kao i lijekove za smirivanje bolova, a nije naodmet ni priprema tople kupke.

Foto: Victor_69 iStock/Getty Images Plus via Getty Images