Kako ublažiti 4 bolna simptoma menstruacije?

Mali savjeti iz kućne ljekarne koji uvijek pomažu

by | 25 kolovoza, 2021
bolne menstruacije

Malo koja žena nije iskusila menstrualnu bol. Ponekad je ta bol normalna, a ponekad je doista nepodnošljiva toliko da utječe na svakodnevne aktivnosti i navike. Grčevi, bolovi u donjem dijelu leđa, osjetljive grudi i glavobolja samo su neki od tih bolova, a ponekad se jave i neki drugi neugodni simptomi. Liječenje je obično kod kuće, uz mirovanje ili koju tabletu protiv bolova, a u nastavku pročitajte još savjeta koji bi mogli biti učinkoviti u liječenju menstrualnih bolova.

Što uzrokuje menstrualnu bol?

Prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa, procjenjuje se da 50 posto žena koje imaju menstruaciju osjećaju menstrualne bolove barem jedan do dva dana mjesečno. Naravno, intenzitet varira od osobe do osobe, pri čemu neke žene osjećaju grčeve koji se mogu kontrolirati ili laganu glavobolju, dok druge jedva ustanu iz kreveta koliko su bolovi jaki.

Menstrualna bol uzrokovana je oslobađanjem prostaglandina. Kemikalije se prirodno pojavljuju u sluznici maternice te uzrokuju kontrakciju mišića maternice i krvnih žila – objasnila je za Real Simple dr. med., ginekologinja Alyss Dweck.

Pročitajte: Grčevi u stražnjici za vrijeme menstruacije – kako ublažiti bol?

 

Kako ublažiti 4 bolna simptoma menstruacije?

Osjetljivost dojki
Tijekom menstrualnog ciklusa grudi se mogu povećati i one su osjetljive na dodir. Mnogim ženama u ovakvoj situaciji teško pada čak i zagrljaj. Osjetljivost dojki tada uzrokuje kombinaciju upale, viška estrogena i neravnoteže u omjere natrija i kalija u tijelu. Pobrinite se da unosite dovoljno joda, povećate unos vode i hrane bogate kalijem kao što su alge, plodovi mora, brokula, špinat, banana i agrumi. Dr. Dweck preporučuje da tijekom menstruacije nosite grudnjak koji vam više odgovara kako bi grudi imale veću podršku i smanjenu mobilnost.

Grčevi
Kontrakcije maternice mogu izazvati mučninu, a u tome vam može pomoći boca s toplom vodom ili grijaći jastučić. Toplina će opustiti mišiće u vašem tijelu – i maternicu – te ublažiti grčeve. Također, možete pokušati s magnezijem i đumbirom koji će opustiti unutarnje mišiće. Može se koristiti kao dodatak prehrani ili kao čaj.

Bol u donjem dijelu leđa
Kod mnogih žena mogući su bolovi u donjem dijelu leđa, a tu je iznimno učinkovita krema od arnike koja sama po sebi ima brojna ljekovita svojstva. U kombinaciji s toplom vodom koja će pružiti vrućinu, krema će djelovati lokalno na smanjenje upale i donijeti olakšanje.

Glavobolje
Glavobolje bi mogle biti uzrok nedostatka specifičnih vitamina u vašem tijelu. Preporučuje se visoka doza đumbira ili magnezija (koji se nalazi u orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, avokadu, bananama)  koji pomaže u opuštanju napetosti u glavi. Također, prva pomoć je uvijek i hladan oblog za oči koji će donijeti olakšanje, a pobrinite se i da imate redovite stolice tjedan dana prije menstruacije jer tako višak estrogena napušta tijelo. Ako ga ima previše u tijelu on može uzrokovati menstrualne glavobolje i bolove.

Pročitajte: Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?

FOTO: Photoboyko iStock/Getty Images Plus via Getty Images