Hormonski priručnik: Važne uloge koje progesteron i estrogen imaju u vašem životu

by | 19 studenoga, 2021
progesteron i estrogen

Nijedna žena nikad nije rekla: “Hormoni mi divljaju” da bi opisala svoje stanje opuštenosti i zadovoljstva. Doista, estrogen i progesteron imaju lošu reputaciju jer njihove fluktuacije stoje iza mnogih neugodnih simptoma – tinejdžerske ćudljivosti, menstrualnih bolova i nesanice povezane s menopauzom, da spomenemo samo neke. Oni, također, mogu utjecati na rast malignih tumora dojke, jajnika ili endometrija. Međutim, ako ste fokusirani samo na hormonalne probleme, ne vidite širu sliku.

Postoji nešto izvanredno, nešto što čak izaziva strahopoštovanje prema ovim složenim kemijskim tvarima koje cirkuliraju našim organizmom. Ženski hormoni ne samo da nam pomažu da zatrudnimo i održimo trudnoću nego i doprinose dobrom funkcioniranju ostatka našeg tijela, uključujući kosti, krvotok i vaginu.

Pročitajte: Migrene, anksioznost, Alzheimerova bolest: Zašto je ženski mozak osjetljiviji od muškog?

Pubertet

Naša “mašina” za stvaranje hormona pokreće se u pubertetu, kad miks signala iz našeg živčanog sustava i onih iz našeg okruženja (prehrana i izloženost kemikalijama) šalju poruke hipotalamusu, koji je veličine graška i nalazi se točno na vrhu hipofize, da je vrijeme da “party počne”. Kao odgovor, hipotalamus počinje slati u hipofizu kemijsku tvar, odnosno hormon koji oslobađa gonadotropin. Hipofiza, pak, oslobađa dva hormona: folikularno stimulirajući hormon (FSH), koji pokreće rast folikula, odnosno malih “vrećica” ispunjenih tekućinom u kojoj se razvijaju jajne stanice, dok luteinizirajući hormon (LH) pokreće ovulaciju, odnosno oslobađanje zrele jajne stanice iz jednog od folikula. Kad FSH i LH dospiju u jajnike, oni počinju lučiti estrogen i progesteron, pretvarajući tijelo djevojčice u tijelo žene, s grudima, stidnim dlačicama i menstrualnim ciklusom.

Trudnoća

Otprilike 40 godina, tj. od vaše prve menstruacije do posljednje, svaki mjesec očekuje vas isti slijed događaja. Prvog dana ciklusa estrogen počinje rasti, a jajne stanice se razvijaju. Jedna raste brže od ostalih i oko 13. dana ta jajna stanica oslobađa folikul koji putuje u jajovod, gdje može, a i ne mora, spojiti se sa spermatozoidima. U međuvremenu, preostali folikul se pretvara u mini endokrinu žlijezdu zvanu žuto tijelo, koja proizvodi estrogen i progesteron za pripremu sluznice maternice za potencijalnu implantaciju oplođene jajne stanice. Ako jajna stanica nije oplođena, nivoi estrogena i progesterona opadaju, a sluznica vaše maternice počinje se ljuštiti i kreće menstruacija. Ako pak dođe do implantacije, progesteron (nastao od latinske riječi koja u prijevodu znači “za trudnoću”) ostaje na visokoj razini kako bi se sluznica maternice održala zdravom dok ne dođe vrijeme za porođaj.

Laktacija

Nakon porođaja, pad estrogena i progesterona pomaže u pokretanju laktacije. Proizvodnju majčinog mlijeka stimulira treći hormon, prolaktin, koji također potiskuje ovulaciju, pa je manja vjerojatnost (ali nije nemoguće) da žena zatrudni dok doji. Fantastično, zar ne?!

Pročitajte: Kad hormoni polude – izbalansirajte ih i dovedite na pravi put

Kognitivno zdravlje

Hormoni također podržavaju vaš organizam na druge načine, koji nemaju nikakve veze s rađanjem. Prije menopauze, estrogen štiti vaš mozak od kognitivnog pada, demencije i parkinsonizma (skup neuroloških stanja koja izazivaju probleme s kretanjem).

Utjecaj na kompletan organizam

Osim toga, estrogen opušta krvne žile, snižavajući krvni tlak, podržava zdrav kolesterol i usporava razgradnju kostiju, održavajući vaš kostur jakim. Također, pomaže u povećanju seksualne želje i održava vaginalnu sluznicu vlažnom i kiselom, pa je manje osjetljiva na loše bakterije koje izazivaju urinarne infekcije i vaginitis.

Menopauza

Pad estrogena i progesterona koji se javlja s menopauzom dovodi do toga da zaštita koju oni pružaju počinje slabiti. Ti hormonski pomaci mogu izazvati simptome poput valunga, noćnog znojenja i vaginalne suhoće. Za žene koje se bore s intenzivnim simptomima, hormonska terapija (HT), koja može sadržavati samo estrogen ili estrogen i progesteron, dovodi do pravog olakšanja. (Osim toga, postoji određena zaštita i za vaše kosti i srce kada se HT uzima u 50-im godinama iliti tijekom deset godina od početka menopauze.)

Hormonska terapija

Liječnnici su godinama bili rezervirani kada je u pitanju primjena HT-a, zbog rezultata ispitivanja objavljenog prije gotovo dva desetljeća, a koje je ustanovilo vezu između HT-a i raka dojke. Novija istraživanja su pokazala da kod većine žena koje pate od simptoma menopauze, a koje započnu HT prije svoje 60. godine, koristi obično nadmašuju rizike. Ako ste zainteresirani, konzultirajte se s izabranim liječnikom o prednostima i nedostacima HT-a.

Postoje li, ipak, i prednosti pada razine hormona?

A evo još dobrih vijesti. Usprkos svim lošim stvarima koje čujemo o menopauzi, tu su i prednosti koje donosi pad nivoa hormona. Ako imate miome ili endometriozu, oni obično nestaju s početkom menopauze. Migrene također postaju rjeđe. Štoviše, mnoge žene osjećaju olakšanje zbog prestanka menstruacije i brige oko kontracepcije. Za mnoge je to prijelaz u novu fazu života bez gnjavaže.

Pročitajte: Kako hormoni utječu na probavu i što to znači za vaš menstrualni ciklus?

 

Tekst: Redakcija lepotaizdravlje.rs

Foto: Julia Lazebnaya/iStock via Getty Images Plus