Znate li što je perimenopauza? Evo na koje promjene pripaziti

Život je pun prijelaznih razdoblja, a neki se čine puno ozbiljnijima i važnima - jedan od njih je perimenopauza

by | 2 rujna, 2021
perimenopauza

Život je pun prijelaznih razdoblja koji utječu na nas mentalno, emocionalno i fizički. Za žene, menopauza je prijelaz koji označava kraj njihovih reproduktivnih godina. No, stvarnost je ta da se malo priča o menopauzi kao prijelazu, kojem prethodi oko tri do pet godina, poznatom kao perimenopauza.

Perimenopauza je vrijeme u životu žene kada joj jajnici počnu proizvoditi manje estrogena, a tijelo se priprema za ulazak u stanje menopauze. Žena može početi primjećivati ​​neke promjene u svom tijelu i menstrualnom ciklusu kao posljedica fluktuirajućih razina hormona. Te su promjene prirodne i normalne, ali s njima može doći i puno pitanja i zabrinutosti oko toga što očekivati.

Perimenopauza je prijelazno razdoblje koje vodi do menopauze. Može započeti kad je žena u srednjim četrdesetima i nastaviti sve dok ne dođe do stvarne menopauze. Prosječna starost je oko 50. godine života. Dob u kojoj žene ulaze u perimenopauzu varira ovisno o tome da neke žene ulaze već u kasnim 30-im godinama, dok druge mogu primijetiti promjene u srednjim 40-ima.

Perimenopauza i menopauza nisu međusobno zamjenjive, ali imaju vrlo slične simptome zbog kojih bi bilo teško razlikovati to dvoje. Perimenopauza nosi uobičajene simptome neredovitih menstruacija, valunga i smanjene plodnosti. Nemoguće je predvidjeti koliko će vašem tijelu trebati da napusti perimenopauzalno stanje i uđe u menopauzu, ali perimenopauza prestaje kad žena prođe 12 mjeseci bez menstruacije.

Koji su simptomi perimenopauze?

Simptomi mogu biti različiti – a neke žene možda neće doživjeti nikakve simptome do kraja perimenopauze. No, najčešći simptomi uključuju: neredovite mjesečnice, valunge, noćno znojenje, suhoću rodnice ili povećane urinarne infekcije, promjene raspoloženja, neočekivano povećanje tjelesne težine, promjene u obrascima spavanja, gubitak gustoće kostiju i promjenu razine kolesterola. Pojedine žene prijavljuju i probleme s pamćenjem.

Kako smanjiti simptome?

Perimenopauza može izrazito utjecati na kvalitetu života pojedinim ženama, dok druge mogu jedva primijetiti prijelaz. No ako niste među “sretnicama”, odjenite se uvijek slojevito kako biste imali pri ruci vestu ako vam dođe navala vrućine a onda i naglo hlađenje tijela. Jedan od savjeta je i da prostoriju održavate hladnijom, kupite manji osobni ventilator, smanjite alkohol i začinjenu haranu i redovito vježbate. Također, ako niste sigurni što se događa s vašim tijelom, otiđite na ginekološki pregled.

Najvažnije je zapamtiti da nije riječ o bolesti – već o normalnom fiziološkom stanju koji prolazi svaka žena.

Foto: Unsplash