Kad hormoni polude – izbalansirajte ih i dovedite na pravi put

Hormoni utječu na vaše psihičko i mentalno zdravlje

by | 30 travnja, 2021
hormoni, zdravlje

Hormoni su tajno oružje našeg zdravlja i tijela: kada nešto krene po zlu, krivac bi mogli biti upravo hormoni. To ističe i Scott Isaacs, M.D., endokrinolog iz Atlante koji kaže da upravo hormoni djeluju kada ste pod stresom ili umorni.

Prepoznajte kad hormoni “luduju” i kako ih uravnotežiti

Sara Gottfried, MD, autorica knjige The Hormone Cure, govori da je prvi znak koji ćete prepoznati stalan umor. Čak i kad spavate dovoljno, osjećate se umorno. Krivac za to mogla bi biti niska razina progesterona jer on opada prirodno već u tridesetima, a pogotovo s menopauzom. Hormon regulira vaše unutarnje stanje pa bi upravo to moglo rezultirati noćnim znojenjem koji ometa san. Predlaže da u prehranu ubacite puno hrane bogate vitaminom C (naranča, kivi, brokula, jagode i prokulice). (Pročitajte: Aktivnosti pomoću kojih ćete se dokazano riješiti umora)

Istraživanje sa Sveučilišta McMaster u Kanadi pokazalo je da je vrijeme prije menstruacije posebno kritično jer uz promjene raspoloženja, glavobolju i nadutost može doći do pojačane pojave alergije ili napada astme. Sve to događa se upravo radi hormona – porast razine progesterona u danima prije menstruacije podudara se s infekcijom dišnih putova.

Vježbanje je itekako zdravo i preporučljivo, međutim, mnoge žene griješe pretjerano vježbajući. To može dovesti do povišene razine hormona stresa kortizola. Trening od 30 minuta s 80 posto vašeg maksimalnog napora može povećati razinu kortizola za 83 posto, pokazalo je istraživanje. Dr. Gottfried savjetuje da promijenite intenzitet vježbanja, ograničavajući trening na dva ili tri puta tjedno, a u ostale dane radite aktivnosti niskog intenziteta poput joge. Također, povećajte unos omega-3 masnih kiselina.

Suhe mrlje, prhut i svrbež kože jedan su od znakova da je razina hormona štitnjače niska. Ti hormoni pomažu u podešavanju brzine metabolizma, a kada ih nema dovoljno, stanice kože usporeno rade što rezultira suhoćom, crvenilom i osipom – ističe John Randolph, dr. med., liječnik opće prakse i endokrinolog. Ako primijetite i simptome poput neobjašnjivog debljanja, lomljivih noktiju ili vam mjesečnice postanu neredovite, svakako se obratite liječniku.

FOTO: Guillaume de Germain/Unsplash