Aktivnosti pomoću kojih ćete se dokazano riješiti umora

by | 26 siječnja, 2021
aktivnosti

Umor je postao gotovo sastavni dio modernog načina života. No bez obzira na njegovu učestalost, većina ljudi bezuspješno pronalazi uzrok umora kojeg se ne mogu riješiti.

Trčanje s mjesta na mjesto i rješavanje nagomilanih obveza postali su svojevrsni stil života. A ako tome dodamo nezdravo i neredovno jedenje te nagomilani stres s kojim često liježemo u krevet, teško je zamisliti život u kojem nema umora. Ako je vaš umor popraćen vrtoglavicama, mučninom, boli i vrućicom, javite se stručnoj osobi. No ako ste sigurni da uzrok umora nije neuredan san i nedovoljan broj prospavanih sati, poremećaj spavanja, previše kave ili neudoban krevet (ili jastuk), u nastavku ćete pronaći moguće uzroke te ujedno i načine za rješavanje ovog problema.

Pripazite na prehranu

Vrsta prehrane i način te vrijeme jedenja bitni su faktori kada je u pitanju energija. Osigurajte si potrebne nutrijente tako što ćete jesti svježu i nerafiniranu raznoliku hranu. Cjelovite žitarice, proteini i vlakna za energiju, ali i bolju probavu. Loša probava može dovesti do sindroma iritabilnog crijeva, koji dokazano vodi do manjka energije te kroničnog umora. Osim toga, stručnjaci savjetuju jedenje manjih obroka više puta dnevno te hranu bogatu željezom.

Vježbajte

Dobrobiti redovnog vježbanja raznolike su i mnoge. Vježbanjem podižemo razinu endorfina koji prirodno podiže razine energije u organizmu, a vodi i do kvalitetnijeg sna. Istraživanja su pokazala da redovna fizička aktivnost smanjuje simptome umora. Tjedno je dovoljno izdvojiti ukupno dva sata za vježbanje, koje trebate ravnomjerno raspodijeliti.

Pijte više vode

Dehidracija vodi do smanjivanja razine energije u organizmu, a može imati izrazito negativan utjecaj na spavanje. Suha usta te dišni putovi mogu dovesti do buđenja, hrkanja, promuklosti i grčeva u nogama te mogu utjecati na pojavu mentalne neprisutnosti. Jedno je istraživanje pokazalo da se kod osoba koje inače ne piju dovoljnu količinu vode, povećanjem unosa vode povećala i razina energije. Osobe koje ne unose dovoljno vode u organizam osjećaju se manje smireno, zadovoljno te pozitivno te se uglavnom bore s kroničnim umorom.

Zaboravite na višesatno sjedenje

Nemojte sjediti na jednome mjestu satima. Ako vaš posao zahtijeva sjedenje, uvedite u naviku redovno ustajanje te jednostavne i kratke vježbe koje možete raditi tijekom posla. Poslužite se trikovima poput daljeg parkiranja od radnog mjesta te korištenja pauze za kratku šetnju.

Vodite računa o mentalnom zdravlju

Iako mnogima zadnje “mjesto” na kojem bi tražili uzrok, psihički problemi te gomilanje negativnih emocija itekako mogu dovesti do kroničnog umora. Ako jedete zdravo, trenirate redovito, pijete dovoljno tekućine i ne kršite druga “pravila” vezana uz fizičko zdravlje, probajte pogledati u unutrašnjost te se obratiti stručnoj osobi. Često nismo svjesni problema koje gomilamo i ostavljamo sa strane te neriješenih unutrašnjih briga, monologa i emocija koje nas sputavaju.

Ako vaši problemi s umorom postaju toliko veliki da utječu na vaš dan, obavljanje najobičnijih stvari te ako primjećujete čudne simptome, obratite se svom liječniku ili liječnici opće prakse. Ponekad problemi sa spavanjem i umorom mogu ukazati na ozbiljnije zdravstvene tegobe za koje vam doista treba stručna osoba.

Foto: Brooke Cagle/Unsplash