Naučite sagledati kako hormoni utječu na vaše tijelo

by | 28 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Hormoni poput “glasnika” u tijelu prenose poruke od jedne stanice do druge posebnim oblikom kemijskog djelovanja, utječući tako na ponašanje, apetit, seksualnu želju i puno više od toga. Pogledajte listu stvari koje mogu utjecati na vaše mentalno i psihičko zdravlje.

Neutaživa glad za masnom hranom i slatkim

Znanstvenici su otkrili zašto ljudi, iako su siti, žude za hranom. Studija je pokazala da hormon gladi koji proizvodi naše tijelo potiče mozak da razmišlja o visokokaloričnoj hrani, bez obzira na to koliko smo do tada pojeli.

Previše stresa

Jasno je da se razina hormona kortizola smanjuje tijekom noći, što nam pomaže zaspati. U vrijeme PMS-a isti hormon uzrokuje nervozu i nesanicu svojim rastom.

Utjecaj na raspoloženje

Naše dobro ili loše raspoloženje pod kontrolom je endorfina, ali i posljedica neprestanih izmjena razina estrogena, progesterona i adrenalina. Prevelika količina svakog od ta tri hormona može izazvati depresiju i promjene raspoloženja, što je najčešći simptom PMS-a. Što se raspoloženja i hormona tiče, pomozite sami sebi – vježbanjem se otpuštaju endorfini, odnosno enkefalini, koji pomažu dobrom raspoloženju. A dokazano je i da redovno vježbanje ublažava i PMS.

Želja za spolnim odnosom

Prema studiji objavljenoj prošlog mjeseca, razine estrogena i progesterona mogu odrediti njihovu seksualnu motivaciju. Estrogen povećava seksualnu želju žena, a progesteron je smanjuje.

Utjecaj hormona na izgled

Hormoni poput tiroksina, estrogena, testosterona i progesterona mogu popraviti ili upropastiti naš izgled. Poremećeni sklad može izazvati akne, dlačice na licu i gubitak kose. Prištići prije menstruacije znak su hormonskog nesklada.