Ove 3 vježbe olakšat će vam jake menstrualne bolove

by | 7 kolovoza, 2020

Menstrualni bolovi mogu nas “prikovati” za krevet toliko snažno da se prvih nekoliko dana menstruacije nismo sposobne baviti nekim zahtjevnijim radnjama.

Često nemamo volje za hranom, krvarenja su obilna, a položaj fetusa je onaj u kojem čekamo dok tablete protiv bolova ne počnu djelovati. No, iako se možete osjećati kao da ne možete ništa osim ležanja, postoje lagane vježbe joge pomoću kojih možete smanjiti napetost koju osjećate. Čak i ako nikada do sada niste prakticirali jogu, ove tri vježbe bit će odlične za početak, osigurat će vam bolje raspoloženje i opustiti vas.

Sjedaći pretklon prema naprijed (Paschimottanasana)

Ova vježba otvara stražnji dio tijela, isteže leđa i stražnju ložu te masira unutarnje organe, što pomaže ublažiti menstrualne bolove. Ujedno smiruje glavobolju i tjeskobu te smanjuje umor.

Vježba:
U sjedaćem položaju s ravnim leđima ispružite spojena bedra ispred sebe i zategnite stopala. Kroz udah posegnite dlanovima prema stropu i još više izdužite kralježnicu, a na izdah aktivirajte trbuh i spustite se u pretklon prema naprijed i dolje, zadržavajući kralježnicu što više izduženu.
Dlanovima obuhvatite stopala i ostanite u tom položaju pet dugih udaha i izdaha kroz nos. Kroz udah se vratite u početni položaj. Ako ne možete ispružiti bedra a da vam kralježnica u sjedećem položaju ostane izdužena, savinite koljena koliko je potrebno ili se sjednite na povišen jastuk ili deku.

Čučanj (Malasana)
Poza jogijskog čučnja otvara kukove i donji dio leđa – što opušta mišićnu napetost tijekom menstruacije. Ujedno stimulira metabolizam i probavne organe.

Vježba:
U stojećem položaju sa šire razmaknutim bedrima i vanjskom rotacijom od kukova do stopala, polako savijajte koljena – zadržavajući ih otvorenima što više u suprotne strane te spuštajte kukove prema tlu. Dok vam kralježnica ostaje izdužena, postavite laktove s unutarnje strane bedara i lagano ih pritisnite prema van, a dlanove spojite ispred prsnog koša. U tom položaju s punim stopalima na podlozi, dišite 10 dubokih udaha i izdaha kroz nos. Ako ne možete održati balans u čučnju, oslonite se s leđima o zid.

Deva (Ustrasana)
Deva je savršena za ublažavanje menstrualnih nelagoda jer pomaže kod respiratornih problema i blagih bolova u leđima te pozitivno utječe kod umora i anksioznosti. Deva predstavlja asanu koja proteže prednji dio tijela: gležnjeve, bedra, prepone, trbuh i prsa. Ujedno stimulira trbušne organe, povećavajući protok krvi u maternicu, što ublažava bolove i pomaže tijelu u opuštanju.

Vježba:
Kleknite na prostirku i čvrsto potisnite potkoljenice u nju. Položite dlanove s prstima rotiranima prema dolje sa svake strane zdjelice. Zatim podvucite trticu dolje i naprijed dok istovremeno zadržavate gornji dio tijela uspravnim i izduženim te kroz udah lagano zabacite glavu natrag s pogledom prema gore. Nježno se nagnite prema natrag formirajući unutarnji luk leđima. Ako osjećate da ste u ugodnom položaju, položite dlanove na donji dio stopala kako biste osigurali dodatni potporanj i istezanje. Trebali biste osjećati istezanje od brade do prepona. Zadržite položaj 15-20 sekundi, pa se kroz izdah vratite u početni položaj. Ako često imate glavobolju, visoki krvni tlak ili probleme s vratnom i lumbalnom kralježnicom, izbjegavajte ovu vježbu.

Foto: Unsplash