Nakon što skuhate šalšu, kožicu od rajčica možete iskoristiti za genijalnu deliciju

Kožicu od rajčica nemojte bacati

by | 6 rujna, 2021

Već smo pričali o tome kako iskoristiti ostatke hrane, a sada je vrijeme da odemo korak dalje i posvetimo se voću koje obožavamo pripremati i za zimnicu.

Riječ je o rajčici koju s dolaskom jeseni kuhamo za šalšu ili sok od iste. I dok se iskuhavaju, kožice redovito bacamo, no ako su kožice rajčice za nešto idealne, to je za dehidriranje. Iako ih imate i gotove za kupiti u trgovačkim centrima, zašto ne iskoristiti ostatke koje imate u svega nekoliko koraka? Uvijek na kožici ostane i ponešto mesa, pa ovim jednostavnim procesom možete iskoristiti dehidriranu rajčicu za salate, sendviče, tjestenina, ribu ili bilo kakvo hladno predjelo. Postoje tri načina sušenja, a mi preferiramo onaj u pećnici kao najjednostavniji.

Sušenje na suncu
Ovo je tradicionalni način na koji su rajčicu sušile naše bake. Najduži je, ali možda je zbog toga i tako sladak. Sve što vam treba je nekoliko sunčanih dana i drvena kutija za voće koju možete nabaviti na tržnici. Rajčicama je potrebno tri do četiri dana sušenja na suncu kako bi bile gotove. Vodite računa o tome da vam treba biti lijepo i sunčano vrijeme svaki dan uzastopno kako bi se rajčice osušile.

Sušenje u pećnici
Ovako pripremljene rajčice gotove su za 3-4 sata. Trebate samo paziti da stavljate rajčice slične veličine kako bi se ravnomjerno osušile.

Dehidrator hrane
Danas doista povoljno možete nabaviti dehidratore, a u njemu možete sušiti i voće i povrće bez da vam u njemu ostane imalo tekućine.

Sun-dried tomatoes with garlic, rosemary and spices in a glass jar on an olive wood cutting board.

No objasnit ćemo vam ovaj univerzalni način za sušenje u pećnici za koju postoji najveća vjerojatnost da je vi imate doma.

Kožice rasporedite na veliki pleh prekriven papirom za pečenje, stavite u pećnicu zagrijanu na malo više od 90 °C, pustite da se suše dva do tri sata, izvadite, pustite da se ohlade i to je to. Stavite u čiste suhe staklenke i dobro zatvorite. Također, možete u staklenku dodati maslinovo ulje, češnjak i ružmarin, te držati u hladnjaku, no u tom slučaju, morate je puno brže potrošiti.

Ako imate kućni dehidrator, još bolje. Ubacite ih u dehidrator, pazite uvijek da su u jednom sloju, i pričekajte da dobijete tanke tamnocrvene listiće.

Foto: AnnaPustynnikova via Getty Images