Naomi Osaka najavila da odlazi iz tenisa na neodređeno

Tenisačica koja je čak nosila olimpijsku baklju ove godine često je u fokusu zbog javnog progovaranja o mentalnome zdravlju

by | 6 rujna, 2021

Nakon šokantnog poraza na US Openu, i u intervjuu nakon utakmice, Naomi Osaka oprostila se od tenisa u suzama. Čini se da je ovu odluku ovjekovječio njezin zapanjujući poraz kao braniteljice naslova od Leyle Fernandez. Gubitak je bio iznenađujući završetak njezinog prvog Grand Slam turnira nakon što se povukla s French Opena i Wimbledona ranije ove godine zbog zabrinutosti za svoje mentalno zdravlje.

Osaka je priznala da joj je ovo tenisko putovanje postalo ono bez radosti. “Ovo je vrlo teško artikulirati. U osnovi, osjećam se kao da sam nekako u ovom trenutku u kojem pokušavam shvatiti što želim raditi, a iskreno ne znam kada ću igrati svoj sljedeći teniski meč. Oprostite. Mislim da ću se malo odmoriti od igranja.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 大坂なおみ (@naomiosaka)

Prokomentirala je i da je pritisak od obrana naslova toliko jak da ne osjeća sreću pri pobjedi, već olakšanje. “Mislim da to nije normalno. Nisam htjela plakati”.

U eseju za časopis Time prije par mjeseci, ova 23-godišnja teniska zvijezda progovorila je o svome mentalnome zdravlju, a ujedno je podijelila i probleme zbog kojih se odmaknula s terena te naglasila vžanost mentalnog odmora. “U posljednjih nekoliko tjedana moje putovanje krenulo je neočekivanim putem, ali onim koji me toliko naučio i pomogao mi da rastem”, piše Osaka, aludirajući na svoje tadašnje povlačenje s French Opena i Wimbledona nakon objave o svom iskustvu s depresijom i tjeskobom na Instagramu.

Nejasno je koliko će Osaka imati pauzu u tenisu, ali čini se da se neće uskoro vratiti na teren jer se bori za pronalaskom smisla igranja tenisa, kojim neupitno vlada već godinama. Mi se nadamo da će pronaći svoju sreću, čime god se bavila.

 

Foto: Al Bello/Getty Images Sport via Getty Images