Kava s gljivama sve je popularnija. Trebate li njome zamijeniti svoju regularnu kavu?

Je li vrijedna tolike pažnje?

by | 18 siječnja, 2023
kava od gljiva

Tijekom posljednjih nekoliko godina, zainteresiranost za gljive raste, i to ponajprije zahvaljujući njihovim korisnim zdravstvenim svojstvima. Snažan vjetar u leđa popularnosti gljiva svakako je osigurao dokumentarni film Fantastic Fungi iz 2019. godine koji je, između ostalog, otkrio da gljive imaju veliki terapeutski potencijal te donose mentalne i fizičke dobrobiti. Novija istraživanja pokazala su da gljive mogu biti saveznici i u borbi protiv simptoma depresije, o čemu smo vam pisali ovdje

Uzmemo li u obzir da se ljekovite gljive u ayurvedskoj medicini i drugim drevnim tradicijama diljem svijeta koriste tisućama godina, dok neki izvori tvrde da su se one u Finskoj koristile kao zamjena za kavu tijekom Drugoga svjetskog rata, ne čudi novonastala opsesija ovim moćnim prirodnim blagom. Sada se pak na tron wellness trendova progurala i kava s gljivama kao zamjena za običnu kavu.

Poželjeli smo istražiti ima li kava s gljivama uistinu vrijedne zdravstvene koristi i trebate li njome zamijeniti svoju regularnu jutarnju šalicu mirišljave kave. Što smo otkrili tijekom istraživanja, pročitajte u nastavku. 

kave od gljiva

Što je kava s gljivama?

Ako vam pomisao na kavu s gljivama nije pretjerano primamljiva, moramo vas malo ohrabriti. Naime, kava s gljivama izgledom se zapravo nimalo ne razlikuje od obične kave, već sadrži mješavinu medicinskih, odnosno ljekovitih gljiva i zrna kave. Kad je riječ o okusu, kavu s gljivama mnogi opisuju kao “zemljanu”, a ovisno o izvoru kofeina koji za nju koriste različiti brendovi (poput listova crnog čaja ili zrna Arabica kave), okus će biti vrlo sličan kavi na koju ste navikli. 

Ljekovite (funkcionalne) gljive koje se uobičajeno koriste za kavu s gljivama jesu chaga, reishi, cordyceps, resasti igličar (lat. Hericium Erinaceus) i ostale. Ove su ljekovite gljive odavno dobro poznate, a svaka nosi i određene zdravstvene beneficije. Neka istraživanja tako pokazuju da reishi gljive mogu ojačati imunološki sustav, dok je studija iz 2021. povezala povećanu konzumaciju gljiva s nižim rizikom od raka dojke

Za izradu kave s gljivama, gljive se ekstrahiraju i pretvaraju u organski prah koji ne sadrži aditive. Kroz proces dvostruke ekstrakcije, gljive se zatim dehidriraju, samelju u fini prah i umiješaju u mljevena zrna kave u omjeru 1 : 1, kako navodi Healthline. Kava s gljivama u prodaji se obično može pronaći kao instantna kava koja se jednostavno umiješa s vrućom vodom ili mlijekom, baš kao i regularna kava. 

Pročitajte: Znate li kako kava može utjecati na hormone i menstruaciju?

ljekovite gljive

Zdravstvene koristi kave s gljivama

Iako se kava s gljivama na tržište plasira kao napitak s velikim zdravstvenim beneficijama, stručnjaci navode da još uvijek nema dovoljno provedenih istraživanja koja bi potkrijepila ove tvrdnje. Jednako tako nema niti nekih velikih zdravstvenih rizika kad je riječ o ispijanju kave s gljivama.

Ono što se najčešće navodi kao beneficija ove vrste kave jest smanjeni udio kofeina s obzirom na to da se ova kava uobičajeno radi u jednakom omjeru praha gljiva (koji ne sadrži kofein) i zrna kave, što automatski napola snižava količinu kofeina. Ipak, količina kofeina razlikuje se od brenda do brenda, pa na to treba pripaziti u slučaju da spadate među pojedince koji ne podnose kofein

Kad je riječ o potencijalnim zdravstvenim koristima ljekovitih gljiva, studije su pokazale da one mogu poboljšati imunitet, mogu imati potencijal u slučaju prevencije raka, mogu utjecati na smanjenje razine kolesterola, a neke funkcionalne gljive mogu pomoći u borbi protiv čireva. 

Zaključak je da kava s gljivama može imati neke dodatne nutritivne koristi u odnosu na regularnu kavu, no ljekovite gljive svakako možete konzumirati i na druge načine. Ono što opet valja naglasiti jest da su zdravstvene koristi kave s gljivama još uvijek nedovoljno istražene, stoga savjetujemo da se prije konzumacije posavjetujete sa svojim liječnikom. 

Pročitajte: Što je cold brew kava i kako je napraviti?

Foto: Edalin/iStock/Getty Images Plus