Znate li kako kava može utjecati na hormone i menstruaciju?

by | 7 srpnja, 2022
žena pije kavu

Kofein je piće o kojem se raspravlja, o kojem se vode istraživanja, ali i napitak bez kojeg mnogi ne mogu ni zamisliti svoj dan. Upravo istraživanja o njemu govore na sasvim drukčiji način – neka pokazuju da potiče tjeskobu, dok druga ističu da je upravo on glavni način održavanja kognitivnih funkcija i dobar za crijeva.

Kofein i ženski hormoni

Rasprave o kofeinu uvijek će biti zanimljive, a posebice u segmentu kad je u pitanju ljudsko zdravlje i ženski hormoni. Holly Dunn, stručnjakinja za hormone i nutricionistkinja ističe da kava ne utječe izravno na hormone poput estrogena, ali ima veliku ulogu u odgovoru na stres i na učinak koji ima na tijelo. Hormoni stresa igraju važnu ulogu u oslobađanju glukoze u krvotok i pomažu kod ubrzanja otkucaja srca i cirkulacije krvi. Ipak, bilo kakva povećana aktivacija hormona stresa ima posredni učinak na spolne hormone.

Pročitajte: Ova navika kod ispijanja kave produžuje život za 30 posto, kako pokazuje nova studija

Stres je okidač za brojne promjene u organizmu, pa je neminovno da utječe i na ženske hormone. Hormoni stresa izravno šalju signale hipotalamusu u mozgu, koji je centar za naredbe hormonskih sustava te on osjeća baš sve što se događa u vašem tijelu, od količine glukoze, razinu inzulina i slično. Tada dolazi do ključnog trenutka – ako tijelo osjeti previše stresa, to može utjecati na hormone koji pokreću ovulaciju i hormonski ciklus.

Poremećaji ovulacije i mjesečnice mogu rezultirati situacija poput toga da više nemate mjesečnicu ili anovulatornim ciklusima u kojima imate menstruaciju, ali se ne oslobađa jajna stanica.

Ispijanje kave sasvim neizravno djeluje na brojne stvari. Primjerice, pijenje kave uz obroke može utjecati na apsorpciju hranjivih tvari jer je kava antinutrijent. To znači da ima sposobnost izravnog vezanja uz minerale poput željeza, cinka, kalcija te smanjuje njihovu sposobnost da se isti apsorbiraju u probavnom traktu.

Stručnjakinja objašnjava da je upravo to problem za žene jer svaki hormon ovisi i o statusu hranjivih tvari u tijelu. One su povezane i uključene u proizvodnju energiju i hormone i sve je spojeno u jedan krug. A upravo pretjerana konzumacija kofeina plus čimbenici poput stresa mogu smanjiti sposobnost apsorpcije nekih od tih vrlo važnih mikronutrijenata. Kava se često koristi kao sredstvo za dizanje budnosti i raspoloženja, ali ipak valja biti oprezan.

Stres je sam po sebi opasan, a kada dolazi u kombinaciji gdje se dodatno njegove visoke razine podižu s kofeinom, a da u svemu tome ne pomaže ni spavanje, tada dolaze problemi s hormonima i menstruacijom. Žene koji već imaju hormonsku neravnotežu, koje su pod stresom ili imaju neredovite menstruacije, svakako bi morale razmisliti o opciji izbacivanja kofeina iz svoje rutine.

Pročitajte: Kava prije vježbanja? Popularni trend ima svoje benefite

Foto: Pexels