Ova navika kod ispijanja kave produžuje život za 30 posto, kako pokazuje nova studija

by | 8 lipnja, 2022
šalica kave
Kava je mnogima jedan od omiljenih napitaka, a posebice je teško jutro zamisliti bez popijene omiljene doze kave. Ipak, kako piše eatwell.com, svaka šalice kave nije ista. To uvelike ovisi o tome koja vrsta kave se koristi, pa sve do zaslađivača koje dodajete u nju do okusa koji na kraju ima.
Nova studija otkrila je da bi vam odabir nezaslađene kave, ili ako baš trebate dodati malo slatkoće, šalica kave koja uključuje malo šećera zapravo mogla pomoći da živite dulje.

U studiji objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine znanstvenici s medicinskog sveučilišta u Guangzhouu u Kini pogledali su podatke od više od 171 000 sudionika koji su odgovorili na upitnik o zdravstvenom ponašanju. Uzimajući u obzir to da nezaslađena kava i kava zaslađena šećerom utječu na organizam, istraživanja su pokazala da su nakon sedam godina ispitivanja oni koji su pili nezaslađenu kavu imali 16-20 posto manje šanse da umru u odnosu na one koji uopće nisu pili kavu. Te su brojke porasle na 29-31 posto kad su u pitanju sudionici koji su u kavu redovito dodavali oko jednu žlicu šećera.

“Crna kava je najzdravija jer sadrži sve zdrave polifenole i antioksidanse kave bez ikakvih upalnih spojeva koji se mogu naći u previše šećera ili kremastih aditiva”, kaže dijetetičarka Dana Ellis Hunnes.

Pročitajte: Je li kava nezdrava? Donosimo istine i zablude o ovom najdražem napitku

Kava sa šećerom

Ipak, ako baš ne možete bez šećera, dobra je vijest to što on u osnovi ima isti učinak jer je jedna čajna žličica šećera vrlo malo kad se u obzir uzme cijela shema dobro uravnotežene prehrane. Mala količina šećera neće dovesti do promjena razine glukoze u krvi ili druge velike zdravstvene posljedice koje bi jako zaslađeni napitci mogli imati.

Pročitajte: Što je cold brew kava i kako je napraviti?

Foto: Unsplash