Je li kava nezdrava? Donosimo istine i zablude o ovom najdražem napitku

Kava je mnogima najdraži jutarnji stimulans i zadovoljstvo u ostatku dana

by | 21 studenoga, 2021
Istine i zablude o kavi

Studije već neko vrijeme upućuju na to da je kava dobra za zdravlje premda je prije imala lošu reputaciju. “Kava nije nezdrava”, kaže njemačka nutricionistkinja Anna Floegel koja je proučila na desetke istraživanja o popularnom napitku. “Umjerena konzumacija povezana je s generalno smanjenim rizikom od razvoja bolesti”, ističe Floegel.

Pročitajte više… Proteinska kava je novi TikTok hit

Znanstvenica je proučila više dugoročnih studija u kojima su sudjelovali deseci tisuća ljudi. Postavljena su im pitanja o životnim navikama i evidentirane su bolesti od kojih pate. Kavoljupci mogu biti posebno zadovoljni jednim od rezultata. “Oni koji piju kavu žive dulje, neovisno o tomu gdje žive”, govori. No kava je dugo imala lošu zdravstvenu reputaciju. Zašto?

Pročitajte više… Kako loše alkohol utječe na vašu kožu i što napraviti da joj pomognete?

Zbog pogrešnog pristupa istraživanjima, kako tvrdi Floegel. Premalo se pozornosti davalo ključnoj stvari koja često “ide zajedno” s kavom – pušenju. Činjenica je da pušači piju više kave i da su se bolesti povezane s pušenjem u prošlosti nepravedno pripisivale kavi.

Nedavne studije pokazale su da kava ima određeni preventivni učinak na rak jetre i mjehura, a isto vrijedi za dijabetes tipa 2. Ni rizik od razvoja visokog tlaka ne povezuje se s konzumacijom kave, kako ističe Floegel. Dakle, opće je pravilo – kava se može piti bez grižnje savjesti i koristi zdravlju. Ostaje za vidjeti kako kava djeluje na organizam. Ovo su tri najraširenije teorije:

Prva: Kava izaziva dehidraciju

Netočno. “Kava je prirodni dijuretik, no može se pridodati količini tekućine koju konzumirate u danu, poput vode”, kaže Floegel. Općenito se preporučuje unos od 1,5 do dvije litre tekućine dnevno.

Druga: Što više kave popijete, teže ćete zaspati

Netočno. Koliko se brzo kofein metabolizira ovisi od osobe do osobe, objašnjava Floegel. “Nekome je pola šalice dovoljno da mu noć pretvori u dan, a netko ih može popiti četiri i spavati kao beba.”

Pročitajte više… Kava s limunom za mršavljenje – prazan trend ili stvarno djeluje?

A tu je i pitanje navike organizma na ovaj napitak. Pijete li redovito puno kave, jedna šalica nema neki snažniji učinak na san.

Treća: Kava utječe na probavu

To je točno. Mnogima je ona dio jutarnje rutine. Šalica kave za početak dana pa odlazak na zahod. To se uglavnom može pripisati kofeinu, kako tvrdi Floegel, jer on ima stimulativni učinak na metabolizam. No niti to nije generalno pravilo. Do koje mjere kava stimulira probavni sustav individualno je i opet ovisi o organizmu pojedinca.

 

Foto: Unsplash