Proteinska kava je novi TikTok hit

by | 21 ožujka, 2021
proteinska kava

Kad je riječ o trendovima, TikTok se posljednjih godinu dana pokazao kao svojevrsni “holy grail”. Ne samo da na ovoj platformi saznajemo za praktične beauty trikove nego nam ona služi i kao prava gastro inspiracija.

Primjerice, upravo nas je TikTok poučio o novom hit doručku koji je ujedno jako zdrav, tijekom karantene u ožujku 2020. naučili smo raditi popularnu Dalgona kavu, nedavno smo otkrili genijalan tortilja trend, a onda je stigla i tjestenina s feta sirom o kojoj smo i dalje ovisni.

Sada je pak opet na red došla kava, no ne bilo kakva. Riječ je o takozvanoj proffee – kombinaciji espresso kave i proteinskog shakea za kojom je, čini se, poludjela TikTok fitness zajednica. Tijekom posljednjih tjedana, TikTokeri objavljuju različite verzije ovog napitka, a s obzirom na to da se ova verzija kave sastoji od espressa i proteinskog shakea, može se klasificirati kao zdrav napitak. Naravno, ako ne dodate zaslađivače i kremaste dodatke kao što to čine neki zaljubljenici u sve popularniji napitak.

U slučaju da ne pretjerate sa zaslađivačima i sirupima, proffee je praktičan način da osigurate ili “pojačate” dnevni unos proteina, zbog čega se mnogima svidio ovaj novi trend. Koliko proteina dnevno je potrebno vašem organizmu ovisi o nekoliko faktora, poput vaše dobi, težine, spola i razine fizičke aktivnosti u danu. U prosjeku, žene trebaju barem 46 grama proteina dnevno, dok će muškarcima biti potrebno 56 grama. Koliko točno vam je proteina potrebno možete izračunati pomoću kalkulatora Ministarstva poljoprivrede SAD-a na ovom linku. Iako mnogi TikTokeri tvrde kako mršave uz ovaj napitak, važno je znati da on nikako ne može zamijeniti pravilnu i uravnoteženu prehranu, nego je samo ukusan napitak koji možete konzumirati umjesto vaše jutarnje kave.

@enhancingemilyJust got this new Instant Pod that makes keurig and nespresso! #proteincoffee #caloriedeficit #cico #wwblue #healthyswaps #proffee #ww #coffee♬ Coffee – beabadoobee

Poželite li sami isprobati ovaj ukusni napitak, donosimo osnovne sastojke koji će vam trebati, koje potom možete nadopuniti prema svom ukusu. Kavu pripremite tako da napravite espresso ili kavu koju inače pijete, dodate gotovi proteinski napitak i dodatke koje želite te promiješate.

Proteinska kava

1 doza proteinskog praha ili gotovi proteinski napitak
1 dupli espresso
zaslađivač po želji

@lashesbyfacesReply to @ehogan06 Here’s how I make my protein coffee 🤗 #coffee #proffee #icedcoffee♬ original sound – Lashes by Faces

@myweightlossadventuresReply to @heidicarlson22 #icedcoffee #proteincoffee #proffee #starbies #caloriedeficit #caloricdeficit #lowcalcoffee #lowcal #fatlosstips #weightloss♬ Sugarcrash! – ElyOtto

Foto: Haley Truong / Unsplash