Aplikacije za praćenje ovulacije: Zašto je korisno instalirati ih?

by | 26 ožujka, 2022
aplikacije za menstruaciju

Bilo da planirate bebu ili pak pokušavate izbjeći trudnoću, aplikacije za praćenje ovulacije dat će vam informacije potrebne kako biste stigle do svog cilja.

Ovulacija predstavlja trenutak tijekom menstrualnog ciklusa kad jajnici otpuštaju zrelu jajnu stanicu, a to se obično događa 14. dana ciklusa. Čak i kad žena ima neregularni ciklus, menstruacija se događa otprilike dva tjedna nakon ovulacije. Kad se jajna stanica spusti u jajovod, tamo boravi od 12 do 24 sata i čeka da bude oplođena. Ako se to ne dogodi, javlja se menstruacija.

Aplikacije za praćenje ovulacija prate datume menstrualnog ciklusa i u nekim slučajevima i tjelesnu temperaturu te druge promjene u tijelu kako bi odredile kada su nam točno plodni dani. Pročitajte: Što je metoda svijesti o vlastitoj plodnosti?

Upravo određivanje plodnih dana presudno je kako za začeće tako i za sprječavanje trudnoće, ovisno o tome što vam je cilj.

Aplikacije za praćenje ovulacije: 7 prijedloga

1 Flo Period & Ovulation

Ova aplikacija ima više od 800 000 komentara na App Storeu. Aplikacija prati menstrualni ciklus i period menstruacije. Koristeći te podatke, predviđa kad će se dogoditi ovulacija. Uz to, određuje i šanse za začečeće, po danima. Dostupna je i na App Storeu i na Google Play trgovini.

2 Clue Period & Cycle

Aplikacija prati tjelesnu temperaturu, ovulaciju i predviđa plodne dane. Isto tako, možete podesiti alarm kao podsjetnik da vam se približava ovulacija. Dostupna je i na App Storeu i na Google Play trgovini.

3 Modern Fertility Cycle

Aplikacija predviđa dva dana najizglednija za začeće, a isto tako prati i razinu hormona u našem tijelu. Planirate li bebu, aplikacija vam sugerira i koji su dani najbolji da napravite test. Dostupna je na App Storeu.

4 Natural Cycles

Iako se aplikacija plaća 10 dolara, po svemu sudeći vrijedi odvojiti ovaj novac. Naime, Natural Cycles jedina je aplikacija za kontroliranje trudnoće koju je odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Prema istraživanjima, točna je 93 %. Dostupna je i na App Storeu i na Google Play trgovini.

5 Ovia Fertility & Cycle

Aplikacija, osim praćenja ovulacije, nudi i preko dvije tisuće besplatnih tekstova o plodnosti, reproduktivnom zdravlju i kontracepciji. Dostupna je i na App Storeu i na Google Play trgovini.

6 Kindara

Osim što prati ovulaciju, ova aplikacija prati i temperaturu tijela, PMS simptome, rezultate testa na trudnoću i sl. Plus, nudi i digitalni kalendar koji otkriva i kada su vam sljedeći plodni dani. Dostupna je i na App Storeu i na Google Play trgovini.

Glow Fertility

Aplikacija prati menstrualni ciklus, tjelesnu temperaturu, šanse za začeće… U pitanju je pravi dnevnik plodnosti, koji nije naodmet voditi. Dostupna je i na App Storeu i na Google Play trgovini.

Pročitajte: Sindrom policističnih jajnika – što ga uzrokuje, kako ga liječiti i je li nasljedan

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: MicrovOne/iStock/Getty Images Plus