Evo zbog čega je vrlo bitno pratiti menstrualni ciklus

by | 4 rujna, 2020

Aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa najčešće se koriste kako bi izbjegli ono naporno zbrajanje dana i brigu oko toga hoćemo li izvan svog doma nespremne dočekati mjesečnicu.

No praćenje mjesečnice ne bi trebalo u fokusu imati samo menstrualnu fazu nego i ostale faze ciklusa. Praćenje cijelog ciklusa iznimno je bitno i moćno. Pratiti ciklus znači prilagoditi svakodnevne životne aktivnosti, od treniranja i prehrane pa do posla, fazama ciklusa. Stručnjaci kažu kako je za balans hormona i ublažavanje boli potrebno obratiti pažnju na ove faze.

Menstrualna faza

Kad počnete krvariti, usredotočite se na punjenje baterija i vraćanje energije u organizam. Za to je ključna hrana, dobar san i mirniji način života. Nemojte isključiti duge šetnje i jogu iz svoje rutine za vrijeme menstrualnog krvarenja.

Folikularna faza

Kad krvarenje prestane, fokusirajte se na ponovno spajanje s vanjskim svijetom. Razina hormona se povećava, a to će vam povratiti želju i volju za aktivnostima.

Ovulacija

U fazi ovulacije bit ćete puno produktivniji. Vrijeme je to za izazove, za nova planiranja i za intenzivnije treninge. Isto tako, za vrijeme ovulacije povećat će vam se apetit, stoga pazite da hrana koju unosite bude zdrava i bogata vlaknima.

Lutealna faza

Ova je faza najpoznatija po PMS-u, koji mnogim ženama predstavlja noćnu moru. Ova faza zahtijeva odmor jer je razina estrogena tada najniža. Njegujte svoje tijelo, opskrbite ga nutrijentima te budite nježne prema sebi. Isto tako, nemojte zaboraviti da su promjene raspoloženja normalna stvar.

Foto: Karolina Grabowska/Pexels