Što je metoda svijesti o vlastitoj plodnosti i koliko žene uopće poznaju svoje tijelo?

by | 20 ožujka, 2022

Znanje je moć – moto je knjige Preuzmite odgovornost za svoju plodnost (Školska knjiga), autorice Toni Weschler, koja objašnjava prednosti metode svijesti o vlastitoj plodnosti. O primjeni metode, ali i poznavanju vlastitog tijela razgovaramo sa stručnom recenzenticom knjige dr. Jasenkom Grujić.

Što zapravo predstavlja ova metoda, tko se njome može koristiti, zašto je važno poznavati svoje tijelo i u kojoj mjeri žene uopće poznaju svoj reproduktivni sustav, otkrijte u nastavku.

Metoda svijesti o vlastitoj plodnosti

Jedna je to od bihevioralnih metoda u koje ubrajamo još i prekinuti snošaj i kombinacije raznih seksualnih praksi koje parovi mogu koristiti ako iz religijskih, osobnih ili zdravstvenih razloga ne žele koristiti metode koje se temelje na uzimanju lijekova ili uvođenju spravica (primjerice “spirala”). Nekoć su se ove metode zvale “prirodne”, no taj je naziv napušten jer implicira da su druge metode neprirodne, čak i loše. No nema ničega prirodnog apstinirati u dane kad je, oko ovulacije, seksualna želja kod žena posebno izražena.

Tko se može koristiti ovom metodom?

Ovom se metodom mogu koristiti sve žene, ali se ne preporučuje adolescenticama.

Gdje nastaje problem prilikom dugotrajnih pokušaja začeća ako ne postoje ozbiljne zdravstvene poteškoće?

Ovulaciju, tj. plodne dane nije uopće jednostavno dokazati. Mit o ovulaciji koja je uvijek (krivo) na 14. dan ciklusa mnogim je ženama onemogućio da zanesu ili su pak zanijele neželjeno. Normalan menstruacijski ciklus različitoga je trajanja. Smatramo kako je normalno da je interval između menstruacija (brojimo od prvoga dana jedne do prvoga dana druge) 28 – plus/minus sedam dana. Shodno tome, ovulacija može biti i krajem menstruacije ili kasnije, oko 21. dana. Naime, druga faza ciklusa traje 12-14 dana.

U kojoj je mjeri ova metoda pouzdana kao kontracepcija?

Ako se koristi pravilno i dosljedno, vrlo je pouzdana metoda. Uz uobičajenu primjenu, 2 % žena zanese tijekom prve godine korištenja. Uz recimo korištenje prekinutog spolnog odnosa uz uobičajenu primjenu, u prvoj godini korištenja zanese 20 žena. Govorimo isključivo o metodi koju je opisala Toni Weschler i koja uključuje, da bi se utvrdila ovulacija, mjerenje bazalne temperature, promatranje duljine ciklusa, pregled cervikalne tekućine, tj. sluzi, položaja i konzistencije te otvorenosti vrata maternice, a dobrodošlo je i korištenje pomagala koja analiziraju hormon LH i estradiol, najčešće iz urina. U knjizi se ističe važnost praćenja, bilježenja i upoznavanja funkcioniranja našeg organizma.

Pročitajte: Jeste li znali da sinkronizacija s ciklusom uvelike utječe na vašu produktivnost?

Preuzmite odgovornost za svoju plodnos

Zašto je važno poznavati tijelo i ne bojati se reproduktivne anatomije?

“Upoznaj samoga/samu sebe” davna je mudrost, a u sferi reprodukcije prevažna mudrost. Poznavati vlastito tijelo, barem osnove njegova funkcioniranja, vrsta je pismenosti. Ako poznajemo svoje tijelo i posebno reproduktivnu, a dodala bih svakako i seksualnu funkciju, moći ćemo i izbjeći trudnoću ako je ne želimo, postići trudnoću kad to želimo, ali i uživati u seksualnom životu.

Je li ova metoda korisna i izvan tema kontracepcije i začeća?

Promatrajući funkcioniranje vlastitoga reproduktivnog sustava te fiziološka zbivanja i fizičke pokazatelje, moguće je i otkriti ili barem posumnjati na mnogobrojna stanja koja zahtijevaju savjet ili ginekološki pregled. U knjizi Toni Weschler Preuzmite odgovornost za svoju plodnost odlično su i vrlo razumljivo opisane najčešće ginekološke bolesti i stanja te njihovo liječenje.

Poznaju li žene dovoljno svoje tijelo, posebice njegov reproduktivni sustav?

Katkad sam zapanjena neznanjem i neodgovornošću, osobito mladih žena, no ima ih puno koje su izuzetno dobro informirane. Nadam se da će ova knjiga (ima još odličnih knjiga o seksualnosti/reprodukciji) pomoći ženama svih dobi da se bolje upoznaju i da im primjerice menstruacija nije tabu tema, danas, u doba putovanja u svemir.

Važnost seksualnog obrazovanja danas…

Svjetske udruge ginekologa/opstetričara smatraju da je sveobuhvatni seksualni odgoj prva stepenica u nadzoru i praćenju reproduktivnoga zdravlja, u prvom redu adolescenata, prevenciji neželjenih trudnoća, dakle i kreiranju populacijskih politika.

Može li ova knjiga biti korisna i liječnicima, a ne samo pacijentima?

Čitajući ovu knjigu, obnovila sam mnoga znanja iako ima i dijelova koji su možda neprihvatljivi (G-točka, neke činjenice o hormonskoj kontracepciji), što sam kao recenzentica i napomenula. Međutim, vrijednost ove knjige je velika. Ona može biti korisna svima, a posebno onima koji se bave reproduktivnim zdravljem na bilo kojoj razini.

Više o ovoj temi možete pročitati u knjizi Preuzmite odgovornost za svoju plodnost Toni Weschler.

Foto: Cottonbro/Pexels