Jeste li demiseksualni? Evo znakova koji na to ukazuju

by | 3 siječnja, 2022
demiseksualnost

Pojam i definicija demiseksualnosti znači orijentacija i sposobnost osobe da doživi seksualnu privlačnost tek nakon što je s nekim uspostavljena veza, kako objašnjava Jesse Kahn za Shape.com. Za njih takva veza mora biti emocionalna, dok drugi takve veze mogu uspostaviti i mentalno, intelektualno ili duhovno. Demiseksualne osobe mogu biti bilo kojeg spola, ali je istovremeno najbitnije da osjećaju emocionalnu povezanost, seksualnu strast i tjelesnu privlačnost prema drugoj osobi. Konkretno, to bi značilo da kod njih bez osjećaja nema seksa pa im je na neki način “odbojna” pomisao seksa za jednu noć bez ikakvih osjećaja i doživljaja jer sve to dobiva smisao tek kada postoje duboki osjećaji i veze.

Termin demiseksualan dolazi iz pojmova koji se nalaze između seksualnog i aseksualnog pa se u osnovi može reći da demiseksualnost spada u neku vrstu “sive seksualnosti” ili “semiseksualnosti”. Ipak, kao što je to slučaj i s drugim “etiketama” i pojmovima, tako će i pojam demiseksualnosti ovisiti o tome tko ga definira. Ipak, mnogi tvrde da demiseksualnost nije sinonim za aseksualnost, ali se u nekim slučajevima mogu preklapati.

Kao seksualna orijentacija, “aseksualnost je kada netko osjeća malu ili nikakvu seksualnu privlačnost i/ili interes za seks“, a može uključivati širok pojam koji uključuje sve identitete i orijentacije koji označavaju ljude koji doživljavaju privlačnost izvan kulturnih normi. Psihoterapeutkinja i trenerica Elmo Painter-Edington za Shape.com govori da aseksualni spektar kreće od ljudi koji nemaju seksualnu želju do onih koji su ambivalentni po pitanju seksa i onih koji u njemu uživaju, ali samo kad postoji snažna emocionalna veza (poput demiseksualaca). Upravo se zato demiseksualci identificiraju i kao demiseksualni i aseksualni.

Hipotetički gledano, osobe koje su identificiraju kao demiseksualne ne doživljaju primarnu seksualnu privlačnost koja se odnosi na vanjske kvalitete poput izgleda, odjeće ili osobnosti, već doživljavaju sekundarnu privlačnost koju karakterizira romantika i bliskost. Ipak, i oni mogu imati zdrave, sretne i seksualne odnose, ali im možda treba malo više vremena da s nekim to osjete i osvijeste. No, uz dovoljno truda i to je ostvarivo, a ulazak u konkretnu seksualnu vezu njima je moguć tek kada uspostave pravu emocionalnu vezu, bilo da se radi o monogamnim, poliamornim/nemonogamnim vezama.

Pročitajte: Što je sapioseksualnost? Definiramo ovaj kontroverzni seksualni identitet

Također, mnogi tvrde da su zapravo demiseksualni izbirljivi i da se radi o svojevrsnom životnom stilu (a ne seksualnoj orijentaciji) i ljudima s nižim libidom. Oni pak to objašnjavaju na drugačiji način – nema izbirljivosti već jednostavno kod njih ne postoji seksualno uzbuđenje ako ono istovremeno nije karakterizirano dubokom seksualnom povezanošću koja je dio njih samih i njihovog odraza kakvi oni jesu.

Kako prepoznati jeste li demiseksualac?

Demiseksualnost možete prepoznati po nekim znakovima. Primjerice, razmislite o tome kako doživljavate druge osobe – što pomislite kad zgodna djevojka uđe u tramvaj, maštate li ikad da biste se s nekim našlo na samo ili ste se samo divili nečijem stilu ili načinu na koji se odijeva/živi? Razmišljate li ikad o slavnim osobama i zamišljate li se možda s njima u nekom ljubavnom klinču ili se divite njihovoj ljepoti iz objektivne perspektive? Također, počnite razmišljati o tome u kojem kontekstu i okolnosti ste iskusili želju za privlačnošću u prošlosti – što vas je privuklo vašem partneru ili simpatiji kad ste ga prvi put vidjeli i razmišljate li ikada o potrebi za nekim drugim.

Demiseksualcima se često dogodi da ljubav razviju iz prijateljstva, a prioritet nikako nije seks ni fizički izgled. Kod njih najveću ulogu imaju vrijednosti poput poštovanja, ljubavi, čežnje i prijateljstva prema jednoj određenoj osobi i zato za demiseksualce bitno da dožive svaki razgovor dublje. Ovdje nema prostora za eksperimentiranje, reklo bi se – više igraju na sigurno.

Pročitajte: Znate li što je točno panseksualnost?

Foto: g-stockstudio iStock/Getty Images Plus via Getty Images