Što je sapioseksualnost? Definiramo ovaj kontroverzni seksualni identitet

by | 18 rujna, 2021
sapioseksualnost

Ako smatrate da je “biti pametan” najveći kompliment koji možete dati ili dobiti, postoji mogućnost da ste sapioseksualac. Evo o čemu se radi…

Ako ste VOP (very online person), velike su šanse da ste već čuli za sapioseksualnost. Spominje se već neko vrijeme tu i tamo na internetu, da bi u centar pažnje stigao 2019. kad je pažnju na njega skrenuo Mark Ronson, izjavivši da se prepoznaje u opisu tog termina. Mark je kasnije povukao tu izjavu, da bi je ponovio sljedeće godine. U svakom slučaju, ovaj termin postao je viralan.

U slučaju da ipak niste čuli za njega, donosimo objašnjenje: tu su odgovori na pitanja “Što je sapioseksualnost?” i “Jesam li sapioseksualna?“

Što je sapioseksualnost?

U pitanju je osjećaj seksualne privlačnosti prema inteligenciji. Sapioseksualcima je inteligencija privlačnija od drugih pozitivnih osobina ličnosti, poput smisla za humor, posvećenosti obitelji ili empatije.

Sapioseksualnost se obično smatra dopunskim seksualnim identitetom. To znači da se većina sapioseksualaca primarno identificira na neki drugi način, poput straight, gay ili biseksualno.

Napomena: Inteligencija je subjektivna kategorija. Kad koristimo ovaj izraz, govorimo zapravo o percepciji inteligencije. Ona nije nešto što je moguće objektivno izmjeriti jer dolazi u različitim oblicima, poput emocionalne, duhovne, lingvističke, logičke i drugih vrsta inteligencije. Tip inteligencije koji neka osoba vrednuje iznad drugih ovisi o njenom odgoju, političkim uvjerenjima, medijskim i drugim sadržajima koje konzumira itd.

Na primjer, sapioseksualca mogu privlačiti liječnici jer su ih roditelji naučili da izuzetno cijene tu profesiju, iznad ostalih. Drugom tipu sapioseksualca može biti nemoguće da osjeti privlačnost prema nekome s kim ne može voditi filozofske razgovore.

Je li sapioseksualnost česta pojava?

Istraživanja u ovom polju za sada su ograničena tako da ne postoje pouzdani znanstveni podaci. Ipak, postoje neki pokazatelji. Recimo, dating stranica OkCupid navodi da se 2017. godine 0,5 % njihovih članova deklariralo kao sapioseksualci.

Nešto je drukčija statistika navedena u stručnom časopisu Intelligence koja je navela da se 1 do 8 % populacije može identificirati kao sapioseksualno. Ipak, ista studija tvrdi da najmanje 90 % ispitanika želi da njihov partner bude inteligentan.

Da raščistimo: Željeti inteligentnog partnera nije isto što i osjećati seksualno uzbuđenje zbog njegove inteligencije. Dakle, kako prepoznati jeste li sapioseksualni?

(Pročitajte: Što uopće znači imati pozitivan stav prema seksu?)

Jesam li sapioseksualna? 5 znakova koji mogu ukazivati na to

1. Privukao vas je ovaj članak.

Prepoznajete li se u definiciji ovog pojma? Ako je tako, postoji mogućnost da ste sapioseksualni. Provjerite i ostale stavke (ispod) koje mogu ukazivati na to. I da još jednom napomenemo: I sapioseksualnost je samo još jedna etiketa koja ljude svrstava u kategorije po određenim zajedničkim karakteristikama, a činjenica je zapravo da je svatko od nas jedinstven i da su kategorizacije nešto što treba shvatiti samo okvirno i vrlo labavo.

2. Smatrate da je “biti pametan” najveći kompliment.

Sapioseksualce primarno privlači inteligencija. Za njih je ta osobina daleko važnija od stila, smisla za humor, zrelosti, društvenosti… Ako ćete za ljude koji vam se svide prvo reći: “Tako je pametan/na!” ili “Mogu s njim/njom razgovarati satima“ – ovo je još jedna indikacija koja ukazuje u pravcu sapioseksualnosti.

3. Netko vas privuče tek nakon što se uvjerite u njegovu/njezinu inteligenciju.

Brzi test: Možete li se sjetiti situacije u kojoj vam se netko nimalo nije sviđao sve dok niste otkrili sljedeće:

Primijetili ste da čita knjigu koju jako cijenite.
Vodili ste inspirativnu filozofsku debatu s njim/njom oko pitanja koje vam je značajno.
Saznali ste koje je njegovo/njezino zanimanje ili hobi.
Saznali ste koje je škole završio/la.
Čitali ste njegove komentare na društvenim mrežama, blogu ili knjizi koju je napisao.

4. Izgubili ste interes za nekoga kad ste primijetili da nije previše inteligentan/na.

S druge strane, ako vam se ovo dogodilo nakon razgovora s osobom koja vam se u startu svidjela, i to je jedan od pokazatelja da ste možda sapioseksualni.

5. Najraspoloženiji ste za seks nakon intelektualnog razgovora ili događaja.

Ovo sugerira da je kod vas intelektualna stimulacija povezana sa seksualnom, što je karakteristika sapioseksualnosti.

(Pročitajte: 5 najboljih seksualnih savjeta za žene prema stručnjacima)

 

Tekst: Jasmina Ubiparip za lepotaizdravlje.rs

Foto: cottonbro/Pexels