Što uopće znači imati pozitivan stav prema seksu?

"Sex positivity" ne uključuje samo vašu seksualnost, već se svodi na to da druge ne sramotite zbog njihovog identiteta i sklonosti

by | 6 srpnja, 2021

Izraz “sex positivity”, odnosno “seksualna pozitivnost” termin je koji se često spominje posljednjih godina, a iako izraz sugerira da je riječ o samopouzdanju vezanom za seksualno izražavanje, stručnjaci tvrde da je to samo dio sastojaka koji seksualna pozitivnost uključuje.

Sigurno ne treba puno naglašavati koliko je važno stvariti zdrav odnos sa svojim tijelom i svojom seksualnošću, pun ljubavi i bez srama, no seksualna pozitivnost ne uključuje prihvaćanje samo naše seksualnosti, već i da prihvatite to kako gledate na druge i njihove identitete.

Jednostavno rečeno, seksualna pozitivnost ima pozitivan stav o seksu i osjeća se ugodno kako sa sobom, tako i sa zdravim seksualnim ponašanjem drugih (koje, naravno, ne uključuje bilo koji oblik seksualnog nasilja), prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu.

Sve se sastoji u tome da se svima omogući da razviju svoj vlastiti seksualni identitet i slobodno žive s njim. To također uključuje prepoznavanje da užitak svima izgleda drukčije, pa čak i ako vam aktivnost koja donosi užitak jednoj osobi ne zvuči privlačno. Ukratko, prihvaćanje da je seks zdrav dio života u kojem treba uživati i o kojem se može razgovarati bez srama i nespretnosti.

Postati “seksualno pozitivan” nije jednostavan proces

S obzirom na to koliko je seksualnog srama društvo navuklo na većinu ljudi, biti pozitivan na seks nije baš tako jednostavno kako zvuči, pogotovo jer je u društvu i dalje popriličan tabu. No, ako si osvijestite da možete promijeniti viđenje stvari, postanete automatski otvoreniji za učenje o seksu i seksualnim aktivnostima. Seksualno pozitivne osobe pokušavaju razumjeti svoja tijela, tijela svojih partnera i sve fizičke, emocionalne i psihološke aspekte povezane s intimnošću. Ako imaju pitanja o seksu, ugodno im je pitati. Isto tako, otvoreno kažu kad im nije do seksa bez straha od konflikata.

Također vrlo ozbiljno shvaćaju važnost sigurnog seksa i za sebe i za svoje partnere. To uključuje, primjerice, raspravu o spolnoj povijesti, uporabi zaštite i testiranje na spolno prenosive bolesti, ali i ​​emocionalnu i psihološku sigurnost, kao što je podrška partneru sa seksualnom disfunkcijom ili onom koji je u prošlosti imao seksualno zlostavljanje.

Sve u svemu, koncept seksualne pozitivnosti uključuje razumijevanje vlastite seksualnosti i onoga što to znači za vas i vaše veze, ali pokret koji ima kampanju za pozitivniji diskurs o seksualnosti zalaže se i za sveobuhvatno spolno obrazovanje te siguran seks.

Sex positivity pokret

Pokret je nastao još prije nekoliko desetljeća, no tek je tijekom 2000-ih ušao u mainstream. Pojava društvenih medija učinila je pokret seksualne pozitivnosti dostupnijim, ta prisutna je i u pop kulturi. Poznate osobe, uključujući Lady Gagu, Amber Rose, Jessicu Biel, Cameron Diaz, Taylor Swift i mnoge druge, javno su govorile o svojim iskustvima sa sramom povezanim sa seksom, seksualnošću, seksualnim napadima, prihvaćanjem tijela i ukupnim seksualnim zdravljem i odgovornošću.

 

Foto: Unsplash